19. aug
STRENGERE: Strengere regulering av handel med truede treslag kan gjøre det vanskeligere å sende alt fra gitarer og fioliner til trommestikker ut eller inn av landet.
ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix.
 
Gitarer og trommestikker rammes av nye regler for handel med truede treslag
Strengere regulering av handel med truede treslag kan gjøre det vanskeligere å sende alt fra gitarer og fioliner til trommestikker ut eller inn av landet.

NTB
Publisert: 10.feb.2017 12:28
Oppdatert: 10.feb.2017 12:30

Dersom instrumentene inneholder treslag som for eksempel palisander, havner de på den såkalte CITES-listen over truede arter. Palisander benyttes ofte i gitarer, mens en del andre treslag på listen benyttes i for eksempel trommer, trommestikker, treblåsere og strykeinstrumenter.

– Disse treslagene er truet av utryddelse blant annet på grunn av store uttak for å bruke dem som handelsvare. Det er derfor nødvendig å regulere handelen for å sikre at det som selges kommer fra bærekraftig produksjon som ikke truer overlevelsen til artene, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Innførsel av produkter med treverk fra disse artene krever nå en egen eksporttillatelse fra ansvarlig CITES-myndighet i eksportlandet. I Norge er dette Miljødirektoratet. For folk som tar med seg egne instrumenter, gjelder et unntak som gjør at man kan ta med opptil 10 kilo av enkelte av de regulerte treslagene. Forutsetningen er at hensikten ikke er å kjøpe eller selge instrumentet.

Handel med truede arter og produkter fra dem er en av de største truslene mot det globale naturmangfoldet. CITES-konvensjonen overvåker og regulerer handel og transport over landegrensene med artene på listen.

Medlemslandene vedtok i fjor høst å inkludere en del truede treslag i listene over hvilke arter som skal reguleres etter konvensjonens bestemmelser. 6. januar ble artslisten under den norske CITES-forskriften oppdatert. 

(©NTB)

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke