24. aug
Enmannsteater: Tom Styve på tur med «Dikterhøvdingen» enda en runde. Foto: Kristin Bengtson
 
Glad i Bjørnson
Tom Styve har igjen tatt på seg kinnskjegg og kjortel for å bli Bjørnstjerne Bjørnson i den kritikerroste monolog-forestillingen «Dikterhøvdingen» fra 2015, som nå turnerer 2. runde for Teater Innlandet.

Publisert: 18.mai.2017 06:30
Oppdatert: 18.mai.2017 07:25

Siden sist har Tom Styve gjort åtte ulike teateroppsetninger, en TV-serieopptreden, og spilt i filmen «Kongens Nei».

– Jeg merker at jeg har plukka opp noen nye verktøy på vegen som jeg har tatt med inn i forestillingen, sier 32-åringen,

Så du har blitt en bedre skuespiller på disse to åra?

Han kvier seg litt for å svare på den.

– Hvis du ikke utvikler deg i en jobb, kan du like gjerne gi opp.

Så hvordan er responsen fra publikum?

– Vi var litt redd for at det skulle føles som et foredrag, men det virker som folk er med. Det er veldig godt å merke. I denne runden tør jeg å holde mer igjen, og ikke forsøke å sprite opp alt med humor. Jeg stoler mer på at de liker det.

Gode tilbakemeldinger har det ikke manglet på, og snart har 2.500 publikummere sett Styve som Bjørnson. Da de spilte på Skarnes for Bjørnsons oldebarn, oppsummerte en av dem med at «sånn var han!». Det gjorde inntrykk på skuespilleren.

– Det er en del ærefrykt knyttet til det å skulle gestalte et menneske som faktisk har levd. Så det betyr mye å bli godtatt.

UT PÅ TURNÉ

Slik blir det lystbetont å dra ut med «Dikterhøvdingen» igjen, selv om alt fortsatt hviler på skuldrene til én skuespiller i hele 80 minutter. Tom Styve liker å spille på grendehus.

– Vi reiser jo til mange små steder, du ser bare trær, og så plutselig renner det inn med folk og du spør deg selv; hvor i all verden kommer de fra? sier han.

Men noen ganger har Bjørnstjerne selv kommet litt nært innpå.

– Vi var på Gran, og rett ved siden av scenen sto det en stor byste av Bjørnson.

Hadde du lyst til å henge et pledd over han?

– Ja, det var litt ubehagelig at alle kunne sitte og sammenligne oss, sier han lattermildt.

Å VÆRE BJØRNSTJERNE

Å bli tatt på alvor som Bjørnson, er viktig for Tom Styve. Sammen med ærefrykten, har han en stor porsjon kjærlighet til mannen.

– Han var en sjarmerende brumlebasse. Som når han sendte tilbake hønsefrikasseen i et middagsselskap da han fikk vite at den var laget av hane. «Man spiser ikke sine venner!» utbrøt Bjørnson og dermed fikk ingen andre spise den heller.

Du klarer kanskje også å sette deg inn i hvordan det var å være gift med Bjørnson etter å ha tilbrakt tid med han?

– Ja, og det må ha vært tøft. All ære til Karoline som klarte å stå i alt. Som når Bjørnson argumenterer for at han må ha lov til å være utro fordi han trenger det på grunn av helsa. Han er litt av en type! Samtidig blir man glad i han. Og han hadde en stor kjærlighet til Karoline. Han var nok klar over sine feil, og hadde mye selvironi.

Hva hadde du gjort hvis du fikk møte Bjørnson i dag?

– Jeg skulle likt å høre hva han hadde å si om dagens samfunn, sier Styve.

– Men jeg tror både vi og han skal være glade for at ikke kombinasjonen Bjørnson og Twitter fantes. Han hadde plaga oss i hjel!

Hva liker du best med han?

– Den gnisten han hadde i seg. Han hadde så mye han bare måtte få sagt og gjort, sier Tom Styve, som straks reiser til Nord-Odal for å ta på seg kinnskjegget og overbevise sitt publikum nok en gang om at 32-åringen fra Lillehammer ER Bjørnstjerne Bjørnson.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke