24. aug
Fugleforskere: Roar Solheim (t.v.) og Trond Vidar Vedum har gitt ut boka «Fugleglede».Foto: Geir Vestad
 
Gode fuglevenner
Når Roar Solheim og Trond Vidar Vedum nå utgir boka «Fugleglede», er den også valgt til Månedens bok i Den norske Bokklubben.

Publisert: 30.okt.2017 19:06
Oppdatert: 30.okt.2017 19:13

I 2009 utga de to «Fuglevennboka». Det er den som nå videreføres i «Fugleglede». Og det er nettopp gleden ved å bli kjent med fuglene som det handler om.

«Hva kan bringe mere glede i hverdagen enn møter med fuglene?» skriver de i forordet.

«Når kjøttmeisen synger de første, klare vårstrofene en solklar vinterdag, føler du at våren er i anmarsj.» For ikke å snakke om «Svarttrostens melankolske fløytetoner når kveldssola trekker seg ned bak horisonten, og rugdas pistrende lyder mot en skumrende nattehimmel».

– Fuglene betyr vanvittig mye for folk flest, sier de to forfatterne.

Fast linerle

– Folk kjenner igjen sin faste linerle. Og selv de som ikke kjenner navnet på en eneste fugl, ville ha stusset om en ikke hadde hørt og sett dem.

– Ser en på mengden av fuglemat som kjøpes, burde Norsk Ornitologisk Forening hatt minst en million medlemmer, sier Solheim.

Og jo større interessen er, jo større er behovet for kunnskap. Det har de to forfatterne bidratt rikelig til. Roar Solheim, opprinnelig hamarsing og ansatt ved Universitetet i Agder, er blant annet redaktør for tidsskriftet Fuglevennen, med blant annet Trond Vidar Vedum fra Ilseng i redaksjonen. Vedum er på sin side sannsynligvis landets mest produktive forfatter av fuglebøker.

Vedum og Solheim har også tidligere skrevet flere bøker sammen.

artskunnskap

«Bli kjent med fuglene våre» er undertittel på «Fugleglede». For her er det artskunnskap det dreier seg om. «Her finner du alle de vanligste fuglene i Norge, de du ser i hagen, på foringsplassen, på fjellet og i skog og mark», heter det på baksideteksten.

Så kan du alltids finne ut hva slags fuglefjær du finner på bakken, eller hvilke arter det er som danner plogformasjon i lufta. Å kjenne til atferden gjør det lettere å bestemme art. Og oppdager du en liten tass som sitter i toppen av et tre og synger tidlig om morgenen, kan det godt være en jernspurv, for det ville vært typisk.

– Vi ville også skrive ei bok som kunne gå dypere ned i stoffet. For folk vil gjerne vite enda mer. Men da ville boka blitt så omfattende, at løsningen er blitt at vi utgir ei ny bok om levevis og økologi neste år.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke