21. aug
GLEDER SEG: Prøvene på Riksteatrets Flåklypa-forestilling er i gang, og Peter Kippersund debuterer som skuespiller på et nasjonalt teater – i to roller. Foto: Remi Laakso
 
Gorilla for Riksteatret
Emanuel Desperados er litt stressa for å bli sendt tilbake til Kongo, men Peter Kippersund (49) koser seg. Premiere på «Heia Flåklypa» er 29. september, og 6. oktober kommer forestillingen til Hamar kulturhus.

0
Publisert: 23.aug.2016 20:10
Oppdatert: 23.aug.2016 20:14

Det er premiere på et nasjonalt teater for skuespilleren. Han var ikke ett sekund i tvil da regissør Lars Erik Holter ringte og inviterte – og han stortrives allerede etter noe få uker med prøver.

Forskjellen

– Forskjellen på Hamar Teater og Riksteatret? Selve jobben med å lage teater er vel ikke all verdens forskjell, men det er alt det andre. Her er det et stort apparat, det er en mengde fagfolk som ordner alt rundt oss. Noen ganger tenker jeg at jeg må ordne det og det, kanskje noe teknisk, men så kommer jeg på at dette er andres jobb her. Og når jeg ser hva slags ressurser det er på for eksempel systua, så får jeg enda større respekt for jobben søster Inga-Live gjør med kostymer for Turnekompaniet.

– Her handler det ikke om to skuespillere og et kosteskaft, dette er en stor maskin.

Han har to roller: som gorillaen/sjimpansen Emanuel Desperado, opprinnelig fra Kongo og allergisk mot nøtter og bananer, og som meieribestyrer Olvar Kleppvold.

Siden 1988

Peter Kippersund har jobbet sammen med søsknene sine i Turnekompaniet siden 1988. Han er den eneste i flokken som ikke har noen formell skoleutdannelse innen teater, men av alle regnet som gutten med det store talentet. Broren hans, Anders, gir oss følgende stikkord om Peter:

– Detaljfrik, humoristisk, lydhør overfor publikum, elsker å surfe på finn.no, musikalsk, litt hemmelighetsfull – og med lakenskrekk.

– Skoledelen har vel aldri vært min greie, og jeg pleier å kalle de andre for skoleguttene, ler Peter.

I teamet på Riksteatret er det både de med skole og de uten, og Peter Kippersund sier han har en mistanke om at regissør Lars Erik Holter liker det slik.

Stor tro

For første gang får vi Flåklypa-universet på teaterscenen – og forventningene er naturlig nok store.

Sju skuespillere skal stå på scenen, et like stort apparat følger med som tilretteleggere, turnébussen skal innom sytti steder høsten 2016 og våren 2017.

– Har du allerede nå en følelse om hvordan dette vil fungere?

– Dette blir bra, helt klart. Jeg har stor tro på dette prosjektet, sier Peter Kippersund.– For meg gjelder det å finne den riktige funksjonen, finne formatet. Det er viktig. Det er litt som å spille i et band, spiller en for høyt, så kan det ødelegge for alle.

Landet rundt

Spennende blir det å reise ut på landevegen, og forestillingen skal så langt nord som det er mulig å komme i Norge.

– Jeg har jo bare vært i Tromsø, også på turne, med «kompaniet» med Romeo og Julie. Vi kjørte i en gammel Mercedes, og allerede på Elverum røk varmeapparatet, ler Peter.

– Denne gangen er jeg ikke sjåfør, jeg kan sitte bak i bussen og slappe av.

Slått ned

Peter kjenner regissøren godt. Han har spilt sammen med Lars Erik Holter og til og med blitt slått ned av nesningen.

– Vi var Snekkersvekara i åpningsforestillingen på Prøysenhuset, og Lars Erik traff meg klokkerent. Det skulle være masseslagsmål, og jeg tror faktisk Lars Erik mente å treffe. Han syntes ikke det holdt med scenekamp, men ville ha litt mer action. He-he.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke