25. aug
LIDENSKAP PÅ boks: - Jeg har alltid vært veldig glad i sprayboks, sier Mathias Gangsø Bekkevold (t.v). Sammen med kameraten Filip Amadeus Byberg (t.h) bruker han mye tid foran taggeveggen på Sea Side Ungdomshus. FOTO: Anders Grobstok Dalen
 
Graffiti som ekstrajobb
Mathias Gangsø Bekkevold og Filip Amadeus Byberg bruker mye tid og penger på sprayboksmaling. De har kun én vegg å utfolde seg på lovlig.

Publisert: 19.mai.2012 16:26
Oppdatert: -

-Vi skisser opp, lager et skjelett, fargelegger og legger så på de siste linjene og litt effekter, forklarer Mathias.

Han har drevet med graffiti helt siden søskenbarnet introduserte han for hiphopkulturen for åtte år siden.

- Jeg pleier å bruke en farge som er ganske lys eller lik bakgrunnsfargen, slik at det er ganske lett å rette opp hvis jeg gjør noe feil.

Sammen med kameraten Filip Amadeus Byberg har guttene tatt på seg dekoreringsjobber rundt omkring i Norge. Verkene til Mathias og Filip kan man skue på russebusser, butikkvegger og fasader.

- Jeg reiste mye med moren min da jeg var yngre, og så graffitikunst rundt om i hele verden. Det inspirert meg, sier Filip.

De unge kunstnerne tilbringer mye tid foran taggeveggen på Sea Side Ungdomshus. Dette er byens eneste lovlige vegg, og det eneste stedet graffitikunstnere (eller «graffere» som gutta kaller seg) kan holde på uten å ikke risikere politianmeldelse.

- Det begynner å bli en stund siden jeg løp rundt gatelangs. Gutta ble tatt, og da gikk det litt opp for meg at jeg ikke var gira på å leve på den siden, sier Mathias.

- I Hamar er ikke miljøet veldig stort. Det er nesten bare jeg, Filip og et par-tre til. Mange har flyttet. Hvis man drar til Oslo, Kristiansand og Bergen så er det ganske svært. sier Mathias.

I 2006 fikk Klostergarasjen i Bergen en graffitivegg laget av taggeren med kallenavnet Coderock. Den viser Hedda Gabler, Peer Gynt, Solveig, Hedvig og andre sentrale Ibsen-figurer. Holdningen til kommunen har vært at det må skapes rom for både permanente og temporære graffitivegger, samtidig som klare tiltak må iverksettes mot den ulovlige graffitien.

- Man har jo et veldig behov for å få ut kreativiteten. Da er det kjipt hvis man ikke har noe sted å male, mener Mathias.

Rune Haugen, daglig leder ved Sea Side Ungdomshus, satt opp veggen etter en forespørsel fra Mathias og Filip.

- Veggen er mye brukt. Det er veldig sjelden at en piece får være i fred i mer enn en uke eller to, sier Haugen.

Nå planlegger de en til vegg langs langsiden.

- Den veggen vi allerede har skal fortsette å være en fri-vegg. men på den andre veggen skal vi kjøre en konkurranse. Vi inviterer folk til å komme til oss med skissetegninger, og så kårer brukerne her en vinner. Vinneren får lage sin piece, og så får den stå i to-tre måneder. Veggen vil forhåpentligvis stå klar i løpet av noen uker.

Les hele reportasjen om graffiti og tagging i lørdagens papirutgave av HA!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke