26. aug
 
Håndtapper 3.000 liter med akevitt
Hadde man ikke visst bedre, kunne man trodd det var julenissens gode hjelpere som var i sving på Atlungstad brenneri i går. Tusen trelitersflasker med Lysholm linje håndtappes der.

Publisert: 18.des.2014 14:10
Oppdatert: 18.des.2014 15:52

- Ja, hva gir man egentlig i presang til en 50-60-åring som har alt? spør destillatør Halvor Heuch i Arcus, og svarer selv:

- En trelitersflaske med Lysholm Linje gjør seg godt på peishylla!

Trelitersflaskene med Lysholm Linje har vært utsolgt hos Vinmonopolet. Da Arcus skulle lage en ny serie, på til sammen 3.000 liter, falt valget på Atlungstad.

MANUELL PRODUKSJON

I går var Heuch og Atlungstad brenneris venner i gang med den særdeles manuelle og ekstremt lite strømlinjeformede produksjonen. Den ene tappet, den andre korket, den tredje klistret etiketter, den fjerde forseglet korken med plast og hårføner (!) og femtemann pakket pappesker.

Det hele kunne i grunnen minne om et skikkelig nisseverksted.

- Det er flere grunner til at vi tapper og produserer her. Atlungstad skal være et levende industrianlegg, og derfor kjøper vi tappetjenester her. Samtidig er det en fordel for Arcus å produsere på mindre tapperier når vi skal lage små serier, sier destillatør Heuch.

I Atlungstads nye tapperi har de en tappemaskin som kan gjøre jobben, men trelitersflaskene blir for store.

Tusen flasker er ikke mer enn hva Heuch og brenneriets venner ser på som en overkommelig jobb. I første omgang starter de med en tredjedel.

- Da blir akevitten tilgjengelig før jul, sier Heuch.

FEM TAPPINGER

Akevitten er produsert hos Arcus på Gjelleråsen. Den er modnet på trefat, og har tradisjonen tro krysset Ekvator to ganger.

Når flaskene er ferdigtappet på Atlungstad, bærer det av sted til Gjelleråsen igjen, før fluidumet blir tilgjengelig hos Vinmonopolet. De spesielle flaskene inngår ikke i Vinmonopolets basisutvalg, men de blir å finne i enkelte butikker.

Så langt har det foregått fem tappinger ved det nye tapperiet på Atlungstad. Over nyttår skal Lasskjørerdrammen tappes der. Den kjøres til Røros med hest.

Om en stund skal akevitten kunne lages fra bunnen av på Atlungstad.

- Vi tar et nytt skritt hver måned, sier daglig leder Else Braseth.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke