23. aug
OVERRASKELSE: Det kom som en overraskelse på publikum at en ikke-nominert ble kåret til årets Mesterborger. Mange hadde nok trodd ordfører Einar Busterud skulle gratulere seg selv med tittelen, men slik gikk det ikke. Isteden kunne han og kulturredaktør
 
Hai Hang ble årets Mesterborger
Det tok noen år før middelalderen var på Facebook, men da det først skjedde, fikk en ikke-nominert stemmerekord.

Publisert: 14.jun.2011 10:06
Oppdatert: -

Det tok noen år før middelalderen var på Facebook, men da det først skjedde, fikk en ikke-nominert stemmerekord.
Spekulasjonene gikk i borggården på Hedmarksmuseet i minuttene før Mesterborgeren av Hammer by skulle kåres. Den ene krysset fingrene for Einar Busterud, den andre trodde på ordføreren, men håpet på Hanne Lystad. Den tredje holdt en knapp på ildsjel Bjørn Helge Olsen.
- Mesterborgeren skal være en positiv kraft i byen, sa Einar Busterud i sin årlige tale fra verandaen.
- Dette er en Mesterborger jeg er veldig glad for. Den viser et inkluderende samfunn med muligheter for alle, fortsatte han.
Det hadde vært rart om det var seg selv han snakket om. Og hva mente han egentlig med «inkluderende samfunn»?
Forbauselsen lyste ut av de mange hundre blikkene som var vendt opp mot verandaen da Hai Hang trådte ut, antrukket mesterborgerkappe, og med et smil om munnen. Han var ikke engang nominert. Likevel håvet han i land brorparten av de over 1.500 stemmene.
Begivenheten var historisk. Gjennom 11 år har HAs lesere kåret Mesterborgere av Hammer by. Hvert år har publikum hatt sju nominerte å velge mellom. I tillegg har de kunnet stemme på egne kandidater, men aldri før har en ikke-nominert gått seirende ut.
- Mange har skrevet egne begrunnelser på stemmene sine. «Det er en sånn Hamar trenger», «han er en kjernekar» og «alle liker ham», oppsummerte kulturredaktør Geir Vestad gjennom mikrofonen.
Hai Hang har akkurat åpnet sin tredje restaurant i Hamar, Volume på Østre torg. I 2004 tok han over Valuta, restauranten i Kunstbanken. Da Victoriahaven gikk konkurs i 2008, var det Hang som tok over, og endret det til et moderne spisested. Han er en av dem som bidrar til det politikerne snakker om, et levende sentrum.
- Jeg savnet et spisested som Volume. Da kan man velge å gjøre noe, eller ikke gjøre noe. Den nye plassen gjør at det blir flere folk i byen, og at andre ser at det er mulig å etablere nye ting, sier Hang.
Einar Busterud var til stede under åpningen av Volume.
- Han sa på spøk at folk måtte kåre meg som Mesterborger, forteller Hang.
De frammøtte tok ordføreren på ordet. Det ble startet en aksjon på Facebook.
- Han kan takke seg selv for at det ikke ble ham, sier Hang, som slett ikke legger skjul på at han synes tittelen er artig.
- Det er veldig moro og ærefullt når folk setter pris på det jeg gjør. Jeg må legge til at jeg er glad for den tålmodige kona jeg har. Uten støtte hjemmefra, hadde jeg ikke hatt sjans til å holde på. I tillegg er det viktig at Hamar-folkene støtter opp.
Selv om det ikke var en av Geir Vestad og Hamar Arbeiderblads nominerte som fikk tittelen i år, sier kulturredaktøren det er ordentlig artig at Hai Hang ble tildelt prisen.
- Det tok helt av. Plutselig lå det hundre stemmer på Hai etter hverandre i innboksen, forteller Vestad.
Han synes i det er moro at interessen for kåringen er til stede der ute blant folk. Det vises ganske tydelig når middelalderen når ut til sosiale medier, og folk starter kampanjer. Til tross for at Vestad stemmesanker er godt fornøyd med årets Mesterborger, tror han kåringen trenger litt strammere regi. Noen endringer vil bli gjort før neste års avstemning.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke