26. aug
Hedmarken Symfoniorkester spiller i Hamar kulturhus, som er en viktig årsak til Hamars kandidatur.
FOTO: KRISTIAN EINANG
 
Hamar en av Norges beste musikkommuner
Hamar er sammen med kommunene Lørenskog og Radøy nominert til tittelen Norges musikkommune i 2014.

Publisert: 21.mai.2015 14:00
Oppdatert: 21.mai.2015 14:00

Prisen skal deles ut for annen gang. Intensjonen er å gjøre stas på norske kommuner som gjør en ekstra innsats for sitt lokale musikkliv.

Ingen tvil

Og Hamar har virkelig pekt seg ut i konkurransen. For juryen fikk inn forslag til kandidater fra hele landet, både små og store kommuner, opplyser juryleder og styreleder i Norsk musikkråd, Halvard Kausland i en pressemelding.

Juryen kom enstemmig fram til at Hamar (Hedmark), Lørenskog (Akershus) og Radøy (Hordaland) er årets tre beste kandidater.

50.000 kroner

Sentralt i juryens vurdering står kommunens tilrettelegging for deltagelse i og opplevelser av musikk gjennom hele livet. Det er også blitt lagt vekt på om kommunens musikkvisjoner er nedfelt i kommuneplanen eller egne strategier, hvor mange elever som får plass i kulturskolen og om kommunen har egnede bruksrom til øving og fremføring.

- Å gi barn og unge gode musikkopplevelser, og mulighet til selv å være aktive musikkutøvere, er viktig for den enkelte og for fellesskapet. Gleden over å mestre alene og sammen med andre er uvurderlig. Kommuner som bidrar til dette fortjener honnør, sier jurymedlem Åse Vigdis Festervoll, generalsekretær i Norsk kulturforum.

Prisen Norges musikkommune deles ut på Norsk musikkråds musikkting i nettopp Hamar 30. mai. Vinnerkommunen vil motta et diplom og 50.000 kroner, som skal brukes på et musikktiltak i kommunen. Norsk Tipping bidrar med 25.000 av pengepremien.

Juryens begrunnelse

Og slik argumenterer juryen for de tre nominerte kandidatene:

* Hamar kommune har tatt betydelige grep for å legge til rette for musikk- og kulturlivet i kommunen, bl.a gjennom kulturhusprosjektet, gode støtteordninger og profilering av flere musikkfestivaler. Kulturhuset er unikt, med formidlingslokaler, men også store og små egnede bruksrom til en hyggelig pris for det frivillige musikklivet.

* Lørenskog kommune har musikk og kultur som en rød tråd gjennom politiske beslutninger. Kommunen satser tungt på musikk på mange nivåer. Kommunen utmerker seg særlig når det gjelder å bruke musikk som virkemiddel i inkluderingsarbeidet, sosial deltagelse, opplæring og identitetsbygging.

* Radøy kommune legger vekt på å støtte opp om alle de gode kreftene som arbeider for bredde og kvalitet i tilbudet. Kommunen har vedtatt en kulturplan, som slår fast at innbyggerne jevnlig skal få oppleve konserter og at alle barn og unge skal få et godt tilbud i musikkskolen. Kommunen arbeider tett med det lokale musikkrådet, og bidrar økonomisk gjennom driftsmidler, prosjektstøtte mm.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke