23. aug
9. APRIL 1940: Fylkesmann Knut Nordanger mottar kong Haakon på Hamar jernbanestasjon 9. april 1940. På bildet er også stortingspresident Carl Joachim Hambro, kronprins Olav med barna, politimester Beichmann og to guvernanter. Foto: Normann/Domkirkeoddens fotoarkiv
 
Hamar filmes i Elverum
Filmen «Kongens nei - tre døgn i april» filmes i Hedmark. Kun to dager er satt av til å filme i Hamar. Andre Hamar-scener filmes andre steder.

Publisert: 04.mar.2015 06:53
Oppdatert: 04.mar.2015 07:06

Filmteamet har jobbet en drøy uke. Det er filmet på Midtskogen, og i Elverum - og de to siste dagene er det jobbet på Sælid gård i Hamar. Til herregården i Vang kom kong Haakon og hans følge fra Hamar jernbanestasjon, hvor de ankom med et ekstratog klokken kvart over elleve 9. april 1940.

Scenene fra Hamar jernbanestasjon blir ikke filmet på dagens stasjon. Ikke heller blir det filmet i Festiviteten, hvor kong Haakon og kronprins Olav hadde møter med regjeringen.Assisterende regissør og en av to manusforfattere, Jan Trygve Røyneland, sier til Hamar Arbeiderblad at problemet med logistikken er grunnen til at det ikke skal filmes på Hamar stasjon.

Mareritt

- Hamar stasjon er et logistikk-mareritt, sier Jan Trygve Røyneland.

- Tenk bare på alle tog som kommer og går, alle de som jobber der - og ikke minst på alle passasjerene. Derfor har vi valgt å filme stasjonsscenene ved Elverum stasjon.

- Stemmer det at to dager på Sælid gård er det eneste dere filmer fra Hamar?

- Ja. Når det gjelder Festiviteten, så er ikke denne bevart, sier Røyneland - og forteller at disse scenene vil bli filmet i Sverige.

Kong Haakon, hans familie og de folkevalgte, som var om bord på ekstratoget fra Oslo, kom til Hamar på formiddagen. Politikerne spiste frokost i Jernbanekafeen, mens kongefamilien ble kjørt til Sælid gård.

Forfatter av boka «Kongens nei», Alf R. Jacobsen, skriver at det var fylkesmann Knut Nordanger som hadde ringte Sælid gård og spurt husets syttiårige grand old lady, Sigrid Sæhlie, om hun ville være vertinne.

Hun fortalte senere: «Han sa det gjaldt åtte personer, men det kom femten. Vi hadde heldigvis godt med mat i huset. Jeg ba min husholderske om å koke og steke så mange egg hun bare kunne overkomme.»

Fornøyd

Assisterende regissør Jon Trygve Røyneland sier til Hamar Arbeiderblad at han er storfornøyd med all hjelp filmsettet har fått overalt hvor de har kommet.

- Folk er svært positive, sier Røyneland.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke