Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
MASSE FOLK: Masse folk kastet lite søppel igjen på årets Hamar Music festival.
FOTO: KRISTIAN EINANG.
 
Hamar Music Festival midt på miljøtreet
Hamar Music Festival får tre av seks grønne stjerner av miljøkollektivet Grønne Jenter.

Publisert: 02.jul.2014 10:45
Oppdatert: 02.jul.2014 10:57

- Festivalen burde gi publikum mulighet til å pante avfall, sier talsperson Malin Jacob.

Miljøet sitter i høysetet hos de fleste norske musikkfestivaler i år, viser en stikkprøve foretatt av Grønt Punkt. Festivalpublikummere som for få år siden vasset i eget og andres søppel, oppfordres nå til å kildesortere plastglass, pizzakartong og til og med telt.

10 av 10 festivaler i stikkprøven til Grønt Punkt kildesorterer festivalavfallet sitt, og flere av festivalene kildesorterer et stort antall forskjellige typer avfall. Dette gleder Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

- Sommerfestivalene speiler på mange måter resten av samfunnet vårt. Det er ikke mange år siden søppel fløt på festivalområdene, og alt avfall ukritisk havnet i samme container. Nå gjør mange festivaler en viktig innsats med sortering. Flere har til og med fått egne miljøsjefer, sier Røine.

Miljøbloggerne i Grønne Jenter har gått igjennom resultatene av stikkprøven, og gir karakter til alle festivalene.

- Vi er imponert over miljøfokuset ved de norske musikkfestivalene. Det er tydelig at miljø har en plass i planlegging og gjennomføring hos alle festivalene, sier Malin Jacob, talsperson for Grønne Jenter og tidligere nestleder i Natur og Ungdom.

Usikker avfallshåndtering

Hamar Music Festival ble arrangert i forrige uke, og kunne friste med trekkplastre som DumDum Boys, Highasakite, Team Me og BigBang med Valkyrien Allstars. Festivalarbeiderne sorterte avfall i fem ulike fraksjoner. Publikum fikk også mulighet til å sortere avfall på festivalområdet, men festivalen tilbød ikke pant på ølglass og annet avfall.

Miljøbloggkollektivet Gronnejenter.no gir Hamar Music Festival karakteren 3.

- Vi er usikre på hvordan for eksempel trevirke, el-avfall og farlig avfall blir håndtert etter festivalslutt. Det er også skuffende at Hamar Music Festival ikke hadde panteordninger som gir publikum insentiv til å resirkulere, sier Malin Jacob.

rESIRKULERER ALT

Thor Birkeland Hansen i Hamar Music Festival sier han er skuffet over at Grønne Jenter ikke har sjekket bedre hvordan festival-arrangøren håndterer søppel. Til h-a.no sier han:

- Vi resirkulerer absolutt alt. All søppel blir kildesortert, og vi mener at vi har svært gode rutiner på hvordan vi skal håndtere søpla vår.

- Hvorfor gir dere ikke pant på ølglass?

- Alt øl som blir solgt og servert på festivalen blir nå tappet fra tank. Vi serverer øl i plastglass, dette er engangsglass, og da mener vi det ikke er nødvendig å ha returpant på glassene. I bakgården på Gregers var det også begrenset plass hvor publikum kunne bevege seg kort fra søppelpunkt til søppelpunkt noe som også gjør at publikum ikke slenger søppel utover et stort område. Da vi var i Strandgateparken vurderte vi å ha returpant på ølglass, men i bakgården på Gregers mener vi det ikke er nødvendig. Også fordi vi bruker engangsplass, sier Birkeland Hansen.

Halvparten gir pant på ølglass

Samtlige musikkfestivaler oppgir at de i år kildesorterer både plast og kartong. Seks av de ti festivalene legger opp til at publikum selv skal sortere avfall på festivalområdet. Halvparten tilbyr pant på plastglass.

- Når publikum selv kan gjøre en innsats for miljøet, har dette en bevisstgjørende effekt. Vi ser at festivalene som har en panteordning for drikkeglass og annen emballasje engasjerer de besøkende til å rydde opp etter seg, sier Røine.

Hovefestivalen har pant på alt fra ølglass og bærepapp til pizzaesker og sigarettsneiper. Panten settes rett inn på et kontantkort. - I tillegg kan publikum fylle en sorteringssekk med kildesortert avfall og levere den i miljøboden. De kan velge mellom penger, en matbong eller å snurre lykkehjulet, forteller miljøleder Fredrik Eide Refsli.

Buktafestivalen i Tromsø tilbyr ikke bare pant på ølglasset. For hvert plastglass som pantes gir festivalen i tillegg 1 krone til Kafe X, en kafé for tidligere rusmisbrukere.

15 typer avfall på Øya

Parkenfestivalen i Bodø er en av festivalene som ikke tilbyr pant. - Noe av årsaken er at Parkenfestivalen er kontantfri. Alt av kjøp og salg foregår ved hjelp av bonger og bankkort. Selv om vi ikke har en panteordning oppnår vi gode sorterings- og gjenvinningstall, påpeker festivalsjef Gøran Aamodt. I år har festivalen satt seg mål om å sortere 70 prosent av avfallet.

En av de store festivalpionérene innen miljøarbeid er Øyafestivalen i Oslo. Grønt Punkt har i mange år samarbeidet med denne festivalen, og ideen med pant på ølglass er et resultat av dette samarbeidet. I år sorterer de 15 ulike typer avfall.

- Restavfall som ikke kan sorteres blir energivunnet som fjernvarme, og brukes til å varme opp bygninger i hovedstaden, forklarer Julie Forchhammer i Øyafestivalen.

Liste over festivaler som deltok i stikkprøven: Buktafestivalen, Hamar Music Festival, Hovefestivalen, Malakoff Rockfestival, Parkenfestivalen, Pstereo, Slottsfjell, Steinkjerfestivalen, Trænafestivalen, Øyafestivalen.

FAKTABOKS

Grønt Punkt Norge

* Grønt Punkt Norge sikrer finansiering av returordninger for plast-, metall- og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.

* Selskapet drifter også returordningene for plastemballasje og drikke- og emballasjekartong.

* Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene og er et nonprofitselskap med mål om å få alle med på næringslivets emballasjedugnad.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke