25. aug
 
Hamar rådhus: Inga Borud (24) kommer aldri til å glemme den dagen hun som ordfører ledet sitt første formannskapsmøte. Ga det mersmak?

Publisert: 28.aug.2016 08:32
Oppdatert: 28.aug.2016 10:08

La oss like godt først som sist gå tilbake til onsdag 29. juni i år. Som setteordfører i Hamar skal Inga Borud lede sitt første formannskap. Med sine 24 år er hun tidenes yngste ordfører i Hamar. I 14 dager denne sommeren fikk hun kjenne på hvordan det er å sitte på den politiske topplassen i byen sin.

Og hva er i ettertid mer naturlig enn å spørre om dette er noe hun kunne tenke seg å jobbe for i framtiden? Kunne hun i hele tatt tenke se å være ordfører en dag?

Følg med så får du kanskje svaret.

Inga kan fortsatt hente fram følelsene fra tiden før, under og etter formannskapsmøtet. Hun kommer aldri til å glemme da hun inntok stolen på enden av bordet ved siden av rådmannen.

– Jeg måtte naturligvis forberede meg grundig. Da kom også denne damegreia om å gjøre et så godt inntrykk som mulig. Einar leder jo disse møtene på autopilot. Men her er det en spesiell etikette som skal følges, og det er enorm stor forskjell på å sitte i et møte og å lede det. Går det bra, er det verdens beste følelse, smiler Inga som syntes hun stilte godt forberedt til den spesielle dagen.

– Før møtet forhørte jeg meg med rådmannen, snakket med både posisjonen og opposisjonen, prøvde å fiske om det kunne komme noen bomber. Det verste jeg vet er å bli tatt på senga. Det er ydmykende, mener 24-åringen.

– Men hvordan gikk det, egentlig?

– Politikere og flere fra administrasjonen kom bort til meg etterpå med rosende ord. Det varmet, sier hun.

Inga Borud hadde ikke sett for seg at hun skulle få en så viktig og stimulerende jobb i politikken denne sommeren.

– Som regel er jo enten ordføreren eller varaordføreren på plass, men denne gangen var det 14 dager som måtte dekkes av noen andre.

– Vi trenger en setteordfører, og det må bli deg det da, Inga, sa Einar. Å, skal jeg det, svarte jeg naivt og tillitsfullt, ja-menneske som jeg er. Jenter kan ha lett for å være avvisende hvis de ikke føler at de har stålkontroll. Men nei. Jeg så dette som en mulighet til å vise hvem jeg er. Jeg visste jeg ville komme bedre ut av det med å si ja enn å svare nei. Det er viktig å utfordre seg selv. Det trigger meg, fastslår BBL-politikeren.

Hamar har i alle år virket som en magnet på Inga. Hun vokste opp på Ilseng gård, men sammen med to venninner kastet tenåringene seg på sykkelen så ofte de kunne for å dra til by’n. Det var en befrielse å få scooter som 16-åring.

– Koigen var stedet om sommeren, og der var vi hver dag i finvær.

Så ble hun kjæreste med fem år eldre Lars Bjørke. De har de bodd sammen i Hamar i fem år – nå i enebolig på Smeby.

Med oppvekst på bygda og kjærlighet til byen høres det kanskje ut som om By- og bygdelista skulle være et naturlig valg for Inga. Men egentlig var det ikke slik. Einar Busterud sendte ut nevøen sin, Jostein, for å finne potensielle ungdomspolitikere for BBL, og det skal ikke ha tatt lang tid før han fant ei pratsom ungjente.

– Jeg liker å jobbe og ta på meg verv, så jeg svarte ja uten at jeg helt visste hva det innebar, smiler Inga.

– Betyr det at du hadde sagt ja til hvilket som helst parti?

– Selv om jeg er et ja-menneske, vet jeg naturligvis hva jeg ikke vil. Det skal det ikke være den minste tvil om, fastslår Inga som i denne perioden har rykket opp som gruppeleder for BBL i formannskap og kommunestyre.

– Jeg var nok litt stille i den første fireårsperioden som politiker. Men det er en utrolig flott læringsarena hvor en får øynene opp for hvor komplekst samfunnet egentlig er. Jeg skulle ønske vi kunne dra med oss flere unge inn i politikken. Det er liksom ikke kult, men faktum er at det er veldig kult, fastslår hun.

Inga Borud er typen som får tid til det hun vil. Ved siden av studiene og politikken trener hun mye, og langs stiene ved Mjøsa legger hun grunnlaget for Birkebeineren. Har løpt Birken tre ganger, har gått skibiten og stafettbirken en gang, og nå er det sykkel som gjelder.

– Ski og løping har vært greit, men sykkel er litt utfordrende, synes Inga.

Inga Borud ser ikke for seg å bo noe annet sted enn i Hamar når hun er ferdig med jusstudiene. Hun trives så utrolig godt i byen sin, sier hun. En jobb et sted i Innlandet føles naturlig, og Inga synes det kan virke spennende og utfordrende å kunne arbeide som politijurist en periode.

Går det slik 24-åringen og samboeren Lars ønsker, kommer Inga til å søke om permisjon fra politikken på nyåret.

– Jeg begynner å nærme meg ferdig utdanning og tenker å søke om å ta et utvekslingssemester. Det blir i så fall fra januar til juni på nyåret. Vi har siktet oss inn på England. I tillegg til det faglige er det ingen ulempe at vi kan se Premier League Football, og spesielt favorittlaget Manchester United oftere. Men jeg kommer tilbake, altså, fastslår jusstudenten.

– Men så var dette med ordførerjobben da. Kan du se deg som ordfører i Hamar en gang i framtiden?

– Det har aldri vært en drøm eller ambisjon, men etter å ha prøvd dette noen uker, må jeg jo si at jeg har fått mer lyst. Jeg vet naturligvis at det ikke er nok å ha lyst på en slik rolle. For det første må det være et ønske fra BBL og så er det velgerne som må si sitt. Det virker kjempespennende, utrolig krevende og er en livsstil. Som 24-åring synes jeg ikke det er så lett å se seg selv fram i tid, men jeg må si at tanken er mindre fjern nå enn før. Så hvem vet? sier Inga Borud, som rakk å bli den første ordføreren som stupte fra Hamars berømte stupetårn.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke