23. aug
HYG­GE­LIG AV­SKJEDS­PRE­SANG: Av­trop­pen­de ord­fø­rer Ei­nar Bus­te­rud sy­nes det er hyg­ge­lig at Ha­mar er ran­gert som lan­dets 10. bes­te kul­tur­kom­mu­ne, og han er sik­ker på at det blir enda bed­re med nytt kul­tur­hus. Fra venst­re Per Idar
 
Hamar rangert blant landets beste på kultur
Ifølge Telemarksforsking er Hamar blant landets 10 beste kulturkommuner. Ordfører Einar Busterud jubler.

Publisert: 12.okt.2011 12:33
Oppdatert: -
Ifølge Telemarksforsking er Hamar blant landets 10 beste kulturkommuner. Ordfører Einar Busterud jubler.
- Det var virkelig en hyggelig avskjedspresang til en som har prøvd å løfte kulturen i Hamar, sier Busterud, som bare har noen dager igjen som ordfører.
Det er Telemarksforsking i Bø i Telemark som har utarbeidet Norsk kulturindeks 2011.
Gloppen kommune i Sogn og Fjordane er kåret til årets kulturkommune 2011. Hamar kommune kommer på en svært så hederlig 10. plass, ikke minst med tanke på at det er 430 kommuner i Norge.
Slik er topplisten:
1. Gloppen
2. Bø i Telemark
3. Lillehammer
4. Molde
5. Røros
6. Vågan
7. Bykle
8. Ål
9. Harstad
10. Hamar
Først på 14. plass kommer Oslo, og på 15. plass finner vi Trondheim.
Det er kulturviter og forsker Bård Kleppe, som er ansvarlig for indeksen. Han forklarer at indeksen, som nå er ute for første gang, skal bli en årlig foreteelse.
- Hvordan i all verden kan Hamar komme foran Oslo og Trondheim når det gjelder kulturtilbud?
- Det er fordi indeksen rangerer kulturtilbud pr. innbygger, forklarer Kleppe. Han opplyser at en rekke faktorer spiller inn når kommunene skal rangeres. Eksempler er kino, scenekunst, bibliotek, kulturskole, museer, den kulturelle skolesekken, konserter og antall kunstnere og kulturarbeidere i kommunen.
Oslo-regionen ble årets kulturregion.
Lillehammer-regionen kom på 7. plass, mens Hamar-regionen ikke er blant de 15 beste.
- Jeg tviler alltid litt på slike rangeringer, men dette var hyggelig for Hamar. Samtidig viser indeksen at både regionen og fylket har mye å gå på. Det er tydelig hvilken betydning Hamar har når det gjelder kultur i Hedmark, sier Busterud, som er overbevist om at Hamar vil gjøre det enda bedre når det nye kulturhuset står klart i 2013.
Blant områdene Hamar skå- rer dårlig på, er nemlig scenekunst.
Hedmark som kulturfylke er ikke all verden, ifølge indeksen. Sør-Trøndelag ble årets kulturfylke, Hedmark havnet helt nede på 14. plass blant landets 19 fylker.
Bård Kleppe i Telemarksforsking opplyser at idrett, samt frivillig- het som ikke er direkte kulturrelatert, er holdt utenfor denne in-deksen.
- Målet er å finne fram til hvilken kommune som er best på kultur gjennom å måle kulturtilbudet og oppslutningen om dette. Vi har hentet inn data fra en rekke registre. Noen er gode og pålitelige, andre har svakheter. Målet er å for- bedre indeksen for hvert år, slår han fast.
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke