25. aug
BRUMUNDALENS STATION: Slik så stasjonen ut i 1907, da dette kortet ble stemplet.
 
Hamar under hammer'n
En rekke gamle og attraktive postkort fra Hamar og Hedmarken går under hammeren hos Engers frimerker lørdag.

Publisert: 07.okt.2011 10:42
Oppdatert: -

En rekke gamle og attraktive postkort fra Hamar og Hedmarken går under hammeren hos Engers frimerker i morgen, lørdag.
Spesielt interessant er det store utbudet av ulike jernbanestasjoner, men også flere bra «Skibladner»-kort og flere små samlinger fra Hedmark hører med i den store avdelingen med postkort på denne auksjonen. Prisene på gode kortmotiver har kun pekt oppover de siste 10 årene, og gode eksemplarer av stasjoner og båter kan innbringe flere tusenlapper stykket.
- Ja, tidene har forandret seg. For et par tiår siden ble ikke postkortene verdsatt i det hele tatt. Da hendte det at hele kasser gikk under hammeren for en slikk og ingenting. I dag kan en trygt snakke om gode postkort som gullkantede papirer, sier auksjonarius Tone Enger.
Årsaken til den store interessen for dette samleområdet er utvilsomt at postkort favner bredt i samlermiljøet.
Her finnes både den generelle samleren, lokalhistorikeren og alle dem som søker de spesielle motivene innen jernbane, skipsfart eller flyhistorie - for bare å nevne noen av dagens sikkerstikk. En rekke frimerkesamlere har også ”konvertert” til postkort, eller lagt det til som supplement til filatelien. Selv om noen kort oppnår vanvittig høye priser, har de fleste kortene fortsatt et svært folkelig prisnivå.

På den kommende auksjonen teller postkortene nærmere 300 utrop. Startprisene begynner gjerne på et par hundrelapper for gode enkeltkort.
- Vi har rimelige utropspriser. Poenget med en auksjon er jo at det skal være godt rom for budhøyninger.
- Men hva er det som avgjør verdien på et kort?
- Det er en kombinasjon av sjeldenhet, alder, motivets popularitet og - ikke minst - kvaliteten på kortet.
- Det hjelper ikke bare med høy alder? - Nei, at et kort er over 100 år gammelt, er ingen garanti for høy pris. I postkortets gullalder like etter forrige århundreskifte ble det utgitt enorme mengder kort. De aller fleste har bare begrenset verdi. Gamle kort med ”fjord og fjell” får en kjøpt for noen små kroner stykket, illustrerer auksjonariusen.

- Hva med tegnede kort, er det noen som samler på det?
- Ja, det er et stort og populært område. De fleste såkalte kunstnerkort er billige, men det er noen som skiller seg ut. I dag er det spesielt Kjell Aukrust og Harald Damsleth som får samlerne til å blafre med hundrelappene og tusenlappene. Aukrust er forresten i særklasse. De motivene han tegnet før krigen, er det vanskelig å skaffe seg for under et firesifret antall kroner. De dyreste kortene fra hans hånd oppnår både tre og fire tusen kroner på auksjon, opplyser auksjonarius Tone Enger.
I tillegg til alle postkortene, frister hun med et rikt utvalg av frimerker, brev og samlinger i nær sagt alle prisklasser. De som ikke har anledning til å besøke hovedstaden på auksjonsdagen, kan legge inn skriftlige bud på forhånd.
Fra auksjonskatalogen har vi sakset et lite utvalg med noen av kortene som skal klubbes unna i morgen.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke