18. aug
 
Hamars teater fyller ti år
Folket gikk i fakkeltog og ropte «Redd Hamar Teater!» - Det var rart å gå i toget, nærmest absurd – men veldig hyggelig, sier Inga-Live Kippersund.

Publisert: 16.des.2016 06:40
Oppdatert: 16.des.2016 06:45

Det har vært ti år med teater, i både alvor, moro og stas, det har vært dans, konserter og mye annet. Og byens befolkning er blitt oppriktig glad i Hamar Teater. De som jobber der, de er også glade – ikke minst for støtten:

– Jeg lar meg vel fortsatt overraske av å møte folk på gaten som viser tommelen opp. Det er jo ingen selvfølge, sier Inga-Live Kippersund.

– Vi er blitt et sted folk regner med, sier Anders Kippersund.

Turnékompaniet, søsknene Jonas, Peter, Inga-Live og Anders Kippersund, fikk leie den gamle teatersalen i 2006. Slik fikk Hamar det aller første faste teatertilbud. Halvannet års leiekontrakt ble til et ti års opphold, så langt – og i mellomtiden er huset solgt – og avtalen er i dag gjort med Christian «Bobby» Vold og Vold Eiendommer.

De husker godt starten, Kippersund-søsknene, og de første årene: – Vi tenkte «let’s go big» og satte opp Askepott – og så ble suksessen så stor at vi måtte sende folk hjem. Akkurat det er jo ikke hyggelig, da, at folk må gå igjen fordi det ikke er flere plasser igjen – men også ble dette en suksess for oss – og derfor: «Yess! Vi fikk det til!»

«Redd Hamar Teater!»

Så er det ti år siden kontrakten ble skrevet, akkurat nå i disse dager, mellom Turnékompaniet og Hamar kommune, om leie av teatersalen i den gamle rådhusbygningen. Og fakkeltoget, som omtales i denne artikkelen åpning, ble arrangert for et par år siden. To unge jenter, Maren Christine Helmersen og Luna Susanne Krogvold Andersen, lagde en facebookgruppe i frykt for at salget av Strandgata 23, det gamle rådhuset, skulle stenge dørene til Hamar Teater – og fire tusen! ga sin støtte til aksjonen – og så ble det til og med arrangert fakkeltog.

«Det hyggeligste stedet i Hamar», mente aksjonistene.

Opptur og opptur

Det ble en opptur for folket, for Hamar Teater – men også for Turnékompaniet.

– Vi deler jo dette i to, «Kompaniet» som er søsknene Kippersunds kunstneriske arbeid og Hamar Teater som er et sted, et teaterhus, sier Anders Kippersund.

– For meg har dette også vært en opptur for Turnékompaniet, dette har gitt oss anledning til å lage forestillinger som «Ambassadøren» og «Fett» og «Mullah Sigurd», forestillinger som vi også reiser på turne med.

Mest synlig for folket i gata er nok romjulsteateret, høstkomediene og sommerkomediene – men søsknene nevner eksempelvis barne- og ungdomsteateret som har vært et tilbud hele vegen.

Tjene penger

Akkurat nå for tiden jobbes det med årets forestilling for romjulen, «Gullfuglen», og rundt skuespillerne jobber håndverkere som setter i stand den gamle bygningen. Søsknene gleder seg til at alt er klart – og målet er at Hamar Teater skal «bære seg selv», som de sier.

– Så langt har vi brukt det vi tjener andre steder til å bidra til Hamar Teater. Målet er at aktivitetene her skal drive huset, sier Anders Kippersund.

De er godt fornøyd med sin nye husvert.

– Han vil faktisk at vi skal være her, men han sier også: «Dere må tjene penger.»

- Og det har vi tenkt at vi skal gjøre.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke