22. aug
en av seks: Fabrice Bligoud Vestad da han spilte under årets Flagstad-dager. Foto: Paula Bjertnes
 
Hamarsing i Paris
Fabrice Bligoud Vestad (19) har flyttet til Paris og begynt som elev ved en av verdens beste pianoskoler. 21. oktober kommer han hjemom for å delta i Tonepris-finalen.

Publisert: 13.okt.2017 17:25
Oppdatert: 13.okt.2017 22:51

Sammen med 5 andre unge musikktalenter fra Hedmark og Oppland, skal Fabrice konkurrere om 50.000 kr og opptreden med Kringkastingsorkesteret.

Men de siste to ukene har skolestart i Paris tatt alt fokus. «Ecole de normale de musique de Paris-Alfred Cortot», er navnet på skolen som er rangert som nr. 2 over verdens beste pianoutdanninger. Her har Hamarsingen, som praktisk nok også er halvt fransk, kommet inn som en av 15 på 4. nivå. Å komme helt opp til 7. og siste nivå kan ta 4–5 år.

fransk disiplin

– Ja, det er mye strengere her, sier Fabrice på telefon fra Paris, uten å høres særlig trist ut av den grunn. For hvis man vil bli skikkelig god, sånn som 19-åringen, er det greit med autoriteter.

– Jeg prøver jo å satse så da er det jo fint å bli tatt seriøst.

Det legges opp til at elevene øver 6–7 timer selv hver dag.

– I tillegg kommer undervisning i teori, musikkhistorie, og på torsdager har vi pianoundervisning fra 9–21.

dager i paris

Til tross for mye hard jobbing vil Fabrice også bruke tiden til andre ting.

– Når man faktisk bor i Paris er det dumt å stenge seg inne i et øvingsrom hele tida.

Så langt er den mest minneverdige opplevelsen, i tillegg til museer, gallerier, og Paris generelt, da han og en klassekamerat «bråbestemte» seg for å stikke på konsert med filarmonien. De fant plutselig ut at Marc André Hamelin, pianist i verdensklasse, skulle spille.

– Det er fint å ha et sånt tilbud på dørstokken, sier Fabrice, som ikke lider av hjemlengsel enda, bortsett kanskje fra det å få hjemmelaga middag.

Hvor langt unna er du å bli profesjonell konsertpianist?

– Kanskje jeg er det om 5 år? Det er vanskelig å si. Det er mange som er like gode som meg og bedre. Men å spille med KORK er jo klart et steg videre!

21. oktober får vi vite svaret på hvem som får oppleve det. I mellomtiden øver Fabrice, à la franciase.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke