17. aug
SNART PANNEKAKER: Morten Kirkgaard (Stig Eriksen) og Petronelle Kirkgaard (Liv Unni Gandrundbakken) møter Hanna Winsnes (Tanja Leine). Både kor og solist med flotte kostymer.
 
Hanna i hundre
Det ble en snill forestilling med lokalhistorie, fortalt og sunget av et tilstedeværende kor og en formidabel solist. anmeldt

Publisert: 26.okt.2017 22:27
Oppdatert: 26.okt.2017 22:30

Vang Sangforening valgte å feire sitt jubileum med en forestilling viet til Hanna Winsnes, og kombinerte sin sangglede med skuespillerkunst, slik som jubilanten har gjort flere ganger i løpet av de 100 år de har holdt på. Det var et sprekt valgt, og kanskje litt uventet av en sangforening. Men de er nå glad i skuespill, noe som ble tydelig etter hvert.

For selve teaterkonserten kom noe treigt i gang. Tanja Leine som Hanna har i Tor Karseths manus mye å fortelle i starten. Samtalen mellom henne og Mathias foregikk skriftlig, med Hanna som fortellerstemmen. Men etter hvert ble det heldigvis mer avveksling mellom sang og skuespill, og forestillingen kom i en rolig framdrift. Det var ingen høydepunkter å finne, men likevel var den spekket av mange gode detaljer.

Formidabel jobb

På premièren ble det fort klart at koret har gjort en formidabel innsats, for de virket enormt trygge på scenen. Det har vært mye tekst å pugge, og uttalen var det ingenting å utsette på. Det ble veldig lett å følge med historien om Hannas liv og hennes møte med portrettmaleren Mathias Stoltenberg. Med flotte korarrangementer laget av Håvard Forvemo skildret koret livet til Hanna, og et eget mannskor representerte stemmen til den døvstumme Mathias. Flere av korsatsene var riktig mektige, og ble fulgt av de med noe mer såre stemninger, som speilet Hannas til dels strevsomme liv.

Et flott musikalsk tema, i både dur og moll, ble brukt som gjennomgangsmelodi, både som inngang i de forskjellige aktene, men også i sangen om «København», og skapte den nødvendige gjenhørsgleden.

Solisten reddet

Tanja Leine var virkelig mesterlig i sin rolletolkning som den aldrende Hanna. Det ble en god blanding av mye alvor, men heldigvis også en akkurat passe mengde humor. Det var nok hennes tolkning som reddet forestillingen fra å være for stillestående. For selv om det skjedde en del i Winsnes’ liv ble forestillingen som helhet noe tam, og levde ikke helt opp til et 100-årsjubileum. Men den passer utmerket for alle som er glad i lokalhistorie. Anmeldelsen er for øvrig kun basert på den første halvdelen av forestillingen.

Terningkast: 4

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke