18. aug
Jubileumsforestilling: Tanja Irene Leine (f.v.), Margit Nordstoga (leder i Vang Sangforening), Tor Karseth, Jon Olav Helle og Eva Eidem (nestleder i Vang Sangforening).
 
Hanna møter Mathias i ny teaterkonsert
25 år er gått siden Tor Karseth begynte å planlegge ei forestilling om Hanna Winsnes. I høst blir det premiere.

Publisert: 04.sep.2017 20:46
Oppdatert: 04.sep.2017 21:26

– Jeg laget ei skisse for Hedmark Teater tidlig på 90-tallet, forteller Tor Karseth.

Den gangen skjedde det ikke noe mer med den. Men så var det at Vang Sangforening forberedte sitt 100-årsjubileum, og ønsket en lokal oppsetting i jubileumsåret. De tok kontakt med Karseth, og resultatet ble teaterkonserten «Hanna og Mathias» – om vennskapet mellom prestefruen og kokebokforfatteren Hanna Winsnes og den fattige maleren Mathias Stoltenberg, som var bortimot naboer i Vang. 26. oktober skal det være premiere i aulaen på Domkirkeodden.

I de to hovedrollene stiller sangeren Tanja Irene Leine og billedkunstneren Jon Olav Helle.

Malte henne

Handlingen er lagt til 1850 – året da Mathias Stoltenberg (1799–1871) malte portrettet av Hanna Winsnes (1789-1872). Hva slags forhold de hadde, er uklart, men selv om de tilhørte ulike sosiale klasser, hadde de en del til felles, ifølge Tor Karseth. Begge var blitt tidlig rammet av sjukdom, og begge hadde levd omflakkende liv før de endte i Vang. De hadde også hver sine skavanker å slite med; han var døv, og hun var preget av arr i ansiktet etter å ha hatt kopper. Det heter at hun følte seg stygg, og at folk gjerne skvatt tilbake når de så henne. Hun likte da heller ikke å stå med ansiktet mot folk.

Men i Mathias Stoltenberg fant hun en venn. Blant annet kommuniserte de med lapper. Og disse lappene skal være en del av forestillingen.

Hovedmarkering

I jubileumsåret har Vang Sangforening lagt bak seg en framføring av korverket «Crucifixion» av John Steiner og en korfestival på Bornholm. Nå er det hovedmarkeringen som står for tur med fokus på Vangs to store kulturpersonligheter.

Blant samarbeidspartnerne er både Storhamar videregående skole og Anno museum. For i forbindelse med oppsettingen skal det også serveres et måltid i Hanna Winsnes’ ånd på skolen, og det skal vises en Stoltenberg-utstilling på Domkirkeodden, med blant annet maleriene som er i museets eie.

Selv portrettet av Hanna Winsnes er i privat eie. Men det er det som skal bli til i løpet av forestillingen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke