20. aug
Navneforsker: Olav Veka fra Brumunddal har skrevet landets eneste norske leksikon over etternavn.Foto: Geir Vestad
 
Har 27.000 etternavn
I 2000 ga Olav Veka ut «Norsk etternamnleksikon». Nå utgir Samlaget en ny utgave med til sammen 27.000 navn fra Aa til Åvitsland, som er 2.000 mer enn i første utgave.

Publisert: 16.jan.2017 19:15
Oppdatert: 16.jan.2017 20:01

Det finnes cirka 160.000 etternavn i Norge. For at navnet skulle komme med i leksikonet, har Veka satt en grense på 25 personer som har navnet. Men han har også funnet rom for kjente navn som Prøysen, og uvanlige og «spesielt interessante navn», som han sier, og nevner blant dem både Blindingsvolden og Bokalrud i Ringsaker.

Siden 1. utgave av boka for 17 år siden, har også innvandrernavn kommet med. Vietnamesiske Nguyen er nå på 51. plass på lista over vanligste etternavn, med Mohamed på 134. plass.

Men klart på topp over de vanligste etternavnene troner fortsatt Hansen, foran Johansen og Olsen. Men ting er i endring; Hansen har hatt en nedgang på over 1.000 på de siste 20 årene.

Gardsnavn har prestisje

Blant de mest populære etternavnene, er det de som ender på -sen som er mest populære. Av de 20 mest populære navnene i 2015, er det bare Berg og Dahl som trenger seg inn blant alle -sen-navnene.

Men også her er det i ferd med endre seg.

– Spesielt for norske etternavn er at hele to tredeler har opphav i gardsnavn, sier Olav Veka. – Og gardsnavnene blir stadig mer populære. Når ektepar skal velge navn, eller folk vil skifte navn av andre grunner, er det ofte gardsnavnene som svært mange går til. Og at denne navnegruppen er så dominerende, er nokså enestående i Europa, sier han.

– I gardsnavnene er da også hele den norske naturen avspeilet. Og det rurale særpreget kommer tydelig fram. Var du fra en plass med mye stein, så var det nærliggende at navnet ble Steinsveen.

– For gardsnavna signaliserer både slektsrøtter og geografisk opphav. Og mange av dem har en tusenårig historie bak seg.

Navnegransker

Olav Veka, som i en årrekke har arbeidet som lektor ved den videregående skolen i Brumunddal, har hovedfag på navnegransking. Men han har aldri hatt det som jobb, kun hobby. Til gjengjeld har det vært en aktiv hobby i 15 år, fra han startet arbeidet med den første etternavn-boka i 1993. og til den nye boka nå foreligger.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke