19. aug
Rives: Restaurant Hamarstua, tidligere kjent som Museumskroa, på Domkirkeodden har en usikker framtid. Ledelsen ved museet vil rive bygget, og erstatte det med nytt administrasjonsbygg med utstillingslokaler, kontorer og kafé.Foto: Anders Grobstok Dalen
 
Ledelsen ønsker å rive Hamarstua og heller bygge administrasjonsbygg
Hvis Anno avdeling Domkirkeodden får viljen sin, er Hamarstua historie om noen år. Restauranten med den flotte beliggenheten må vike for kontorer til museets ansatte.

Publisert: 07.jul.2017 16:25
Oppdatert: 10.jul.2017 08:11

Avdelingsdirektør i Anno Domkirkeodden Magne Rugsveen påpeker at det ikke kommer til å hende i år. Og heller ikke neste år. Men når leiekontrakten går ut i 2020, kommer det kanskje å bli fart på sakene.

– Vi planlegger et nytt museumsbygg som skal tilføre oss nye tilbud. Vi trenger å samle alle kontorene på ett sted. I dag er de spredd ut over fire-fem lokaliteter. Det er tungvint.

Fra kro til restaurant

I 2006 tok Knutstad & Holens Kjetil Holen og Hamar Caterings Jan Tonny Pettersen over driften av den tidligere Museumskroa på Domkirkeodden, og ga den et helt nytt innhold under et helt nytt navn: Hamarstua spiseri – med kafétilbud på dagtid og restaurant på kveldstid. Navnet ble med årene endret, og i fjor kunne Restaurant Hamarstua feire 10-årsjubileum. I HAs restaurantspalte har utestedet gjentatte ganger i blitt framhevet som spisestedet med den aller fineste mjøsutsikten. Og maten har fått alltid scoret høyt.

– Høres jo litt dramatisk ut

Restauranten har også vært et populært selskapslokale, især for bryllup og konfirmasjoner.

– Her reserverer de 8–10 år i forveien, fortalte daglig leder Monika Holen i 2015, og beskrev pågangen som «helt vill».

– Det er et vellykket restaurantkonsept de har der, og det høres jo litt dramatisk ut at vi skal rive, men Domkirkeodden er slik. Det er ikke mange steder vi kan bygge, og når vi først skal bygge, er det ofte at man må rive noe annet, sier Rugsveen.

Bør ligge ved inngangen

Tanken er å rive Hamarstua og bygge et nytt administrasjonsbygg med utstillingslokaler, kontorer og kafé på samme haugen.

– På spørsmålet om hvor bygget skal plasseres, ser vi at det bør ligge i nærheten av dagens inngangsparti. Det som er utfordringen er å få tillatelse til å bygge der. Det er et vernet område som omfattes av kulturminneloven, sier Rugsveen, og påpeker at essensielle ting som finansiering, byggetillatelse og arkitektkonkurranse også må på plass før man begynner å slå ut de brune treplankene.

– Dette er et langt løp, som vi håper at vi i løpet av en fire-fem års tid har på plass, sier Rugsveen, og legger til at det er en optimistisk plan.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke