18. aug
TROFAST LESER: Jenny Hedemann Larsen (100) har lest Hamar Arbeiderblad i alle de nitti årene siden avisa kom ut i 1925.
 
Har lest HA i 90 år
Jenny Hedemann Larsen (100) er fast leser av HA. Det har hun vært i 90 år.

Publisert: 27.mar.2015 15:31
Oppdatert: 28.mar.2015 07:33

Jenny Hedemann Larsen fra Vang har gjennom et langt og innholdsrikt liv overlevd to verdenskriger og spanskesjuken. Den flotte, samfunnsengasjerte kvinnen som fyller 101 år 24. mai, er trolig den personen som har lest flest årganger av HA gjennom tidene. Kanskje flest utgaver også.

100-åringen er datter av den legendariske arbeiderpartiordføreren Rudolf Hedemann. Han ble i desember 1931 valgt til ordfører i Vang, og ble sittende ved makten til 1965, bare avbrutt av okkupasjonsårene, da han var fengslet.

Som ordfører var han også automatisk medlem av Hedmark fylkesting, og i 1963 ble Hedemann enstemmig valgt til den første fylkesordføreren i Hedmark.

Den samme Hedemann var en av de viktigste dra- og drivkreftene for Hamar Arbeiderblad i startfasen fra 1925.

– Far var med på å stifte HA gjennom byggebeltets arbeiderforening, og det var ofte møter med avisas første redaktør, Nils Hønsvald, og andre partifeller hjemme hos oss, erindrer 100-åringen.

Hennes navn er en gjenganger i HAs historiske arkiv, og første gang hun omtales er det som skoleelev på Rollsløkkens friidrettsstevne 14. juni i 1927, der hun ble nummer sju i kast med stor ball.

Nå bor Jenny Hedemann Larsen på Kåtorp bo- og aktivitetssenter etter at hun pådro seg et lårhalsbrudd for fem år siden, men avisa er med henne. Og hun liker fortsatt å følge med på det som skjer.

– Jeg har lest HA fra første dag den kom ut i 1925, og gjør det fortsatt. Avisa tar jeg til dugurds nå, sier hun, blar i papirutgaven og stanser ved debattsidene og leser tittelen «Bygg en gondolbane i Hamar».

– Makan til tull. Hva skal vi med det? kommer det raskt og engasjert.

På spørsmål om hva hun synes om dagens HA, får vi både ros og ris.

– Veldig, veldig godt redigert. Men det mangler korrektur i dag. Og herregud for et språk, sier den gamle læreren som har hentet fram sin visuelle retteblyant.

For selv om Larsen har levd et innholdsrikt liv, vært med i politikken og flere ideelle organisasjoner, har lærergjerningen vært det viktigste for henne.

Etter at hun gikk ut av lærerskolen i 1934, virket hun som frøken, som det het da, i 49 år før hun gikk av som 70-åring.

– Jeg var veldig, veldig glad i jobben min. Og jeg var kjent for å være streng, men rettferdig. Det kunne koke og buldre i klasserommet, men jeg kunne komme inn og stå der uten å si noe, så ble det stille. Jeg slapp å bruke kjeft, fastslår hun.

Sønnen Børge vet hvordan Larsen var som lærer. Han hadde moren som frøken i sju år på Kirkekretsen og Ridabu skole.

– Mor var opptatt av at jeg ikke skulle ha noen fordeler, så det endte i stedet med at hun sendte meg oftere på gangen enn de andre elevene, ler Børge.

Han er imponert over morens hukommelse. Før hun kom på Kåtorp handlet de på CC hver lørdag morgen, og moren møtte stadig vekk elever som hun husket navnene på.Hun har fortsatt kontakt med noen av elevene sine, og helt spesiell i så måte er Johanne Haave som hun hadde fra 1. klasse på Saugstad skole i 1930-årene. De to fikk et helt spesielt vennskap.– Johanne skriver mange, lange brev til meg hvert år. Nå er hun 83 år, og fra henne får jeg konvolutter med hjerter på. Jeg har tatt vare på brevene som om det skulle være gull, forteller læreren, som også har opplevd at flere av elevene hennes har kommet på Kåtorp.

Jenny Hedemann Larsen meldte seg tidlig inn i Arbeiderpartiet og fulgte sin far, Rudolf, i politikken i mange år. Men en dag fikk hun nok.

– Jeg var sterk motstander av kommunesammenslåingen, og vi reagerte spesielt på måten det ble gjort på. Noen og nitti prosent av vangssokningene var mot ved folkeavstemningen, men sammenslåing med Hamar ble det likevel.

– Fram til da var jeg medlem av Vang Arbeiderparti, men jeg ble rett og slett forbannet og meldte meg ut. Siden har jeg stemt Venstre. Det er nærmest Arbeiderpartiet for meg, sier hun klart og bestemt.– Misliker du fortsatt kommunesammenslåingen?

– Det har gått bedre enn jeg trodde, sier hun kort. Men Larsen er fortsatt den hardbarka Vang-patrioten hun har vært hele livet, og når noen spør henne hvor hun kommer fra, er svaret: – Jeg er fra Hamar i Vang.

Larsen er født samme år som Alf Prøysen og Thor Heyerdahl, og har vært med på en utrolig reise i utvikling på alle måter.

I dag tar vi det som en selvfølge at vi kan sette oss på et fly og dra hvor som helst i verden. Bare et par måneder etter at Jenny ble født krysset Trygve Gran som førstemann i verden Nordsjøen med fly. Og den ene tekniske utviklingen etter den andre har skjedd. 100-åringen leser ikke HA på nett, men hun har mobiltelefon som følger med henne over alt.

Når vi spør hvilken oppfinnelse hun setter mest pris på, er svaret en smule overraskende: – Slikkepotten. Den rørte jeg med i kjelen til den krøllet seg og til slutt ble helt stiv, sier Jenny og ler godt før hun slår fast at det har vært en rivende utvikling i hennes 100 år.

– Vår generasjon er den heldigste av alle. Ingen får det slik igjen, tror jeg. Jeg har hatt et flott liv. Langt og godt. Det har til tider vært strevsomt, men det har jeg oppsøkt selv. Har ikke vært rik på penger, men nok til å ha hatt det godt. Dessverre stilte jeg meg dumt i alderdommen da jeg falt og brakk lårhalsen for fem år siden.

– Men den verste straffen er at jeg ikke kan holde i en blyant lenger, mener 100-åringen, som savner å skrive. Hun har skrevet mange kåserier opp gjennom årene, og i årboka Minne fra Vang fra 1997 skriver hun om Hjellum-byen, da Hjellum i 1930-årene var det eneste tettstedet i Vang.– Hvordan blir en 100 år og mer til?

– Sørg for å ha nok å gjøre. Men det verste er den dagen det ikke lenger er bruk for en, sier hun og ser på bildene av gullungene sine, som hun har hengende på veggene på rommet sitt.– Jeg forguder mine barnebarn og oldebarn, sier Jenny Hedemann Larsen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke