25. aug
Bibliotekar: Maria Birkeland (28) fra Hamar har samlet alt av Mjøsas lokalhistorie i en biblografi.
foto: Ellen Johanne Jarli
 
Har samlet all Mjøsas lokalhistorie på ett sted
Fra hytta på Nes satt hun og skrev med utsikt over Mjøsa. Etter flere hundre timers arbeid har Maria Birkeland (28) samlet alt lokalhistorisk innhold om Norges største innsjø i en bibliografi.

Publisert: 10.sep.2017 19:32
Oppdatert: 10.sep.2017 19:49

- Det er jo noe jeg er veldig glad i, og jeg har alltid oppsøkt Mjøsa året rundt, om det er for å gå tur, kjøre båt, eller bade, forteller Hamar-jenta. I vår fullførte hun bibliotek- og informasjonsvitenskapstudiene ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og hun kan endelig kalle seg bibliotekar.

Da hun skulle skrive bacheloroppgave, falt valget på å lage en biblografi, en fortegnelse over bøker og tekster skrevet om et tema. Som eneste på sitt kull valgte hun dette, et arbeid hun selv beskriver som «systematisk, grundig og tungt».

- Jeg har jo alltid vært glad i lokalhistorie, så jeg undersøkte litt og fant ut at det ikke fantes noen bibliografi om Mjøsa, så da valgte jeg å lage det, forteller hun.

Sortert etter emne

Er du interessert i Mjøsas fiskehistorie? Eller den sagnomsuste Mjøsormen? Da kan du finne mye interessant i bibliografien.

- Det er jo veldig strenge regler for hvordan man sorterer dokumentene. Jeg har valgt å gjøre det etter emne, da jeg synes dette var logisk for målgruppa; nettopp de med interesse for lokalhistorie, sier hun. Alt fra barnebøker til diktsamlinger og klassiske verk er samlet, men noe ble også utelatt.

- Jeg valgte å ikke inkludere akademiske tekster; forskningsrapporter og lignende, da det ikke passet inn med den lokalhistoriske vinklingen, sier hun. Til tross for dette har hun gjennomgått rundt 250 verker, i et omfattende arbeid som krevde flere hundre timer over nesten fem måneder. Mye av dette utført med utsikt over nettopp Mjøsa, fra hytta på Nes.

Eneste Mjøs-bibliografi

- Før jeg begynte arbeidet lette jeg meg fram til en bibliografi fra 50-tallet om Hamar, hvor en liten side med Mjøs-litteratur var inkludert. Men så vidt jeg vet er dette den første og eneste bibliografien om Mjøsa, sier hun.

- Lærte du noe nytt av arbeidet du gjorde?

- Jeg ble overrasket over hvor mange kjente personer som har latt seg fascinere og inspirere av Mjøsa. Både Henrik Wergeland og Christian Krohg har skrevet om den, det synes jeg var artig, sier hun.

Hun utelukker ikke lignende arbeid i fremtiden, men tror det kan bli en stund til neste gang. Marias oppgave ligger ute på HIOAs fagarkiv på nett, hvor man enkelt kan finne den med søkeordet ’Mjøsa’.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke