19. aug
Arbesdaer: Tor Karseth (t.v.) har skrevet stykket og deltatt i samtlige forestillinger. Tor Fjærgård har spilt alle minus én, og da var Karseth vikar for ham. Søndag er det jubileum.
 
Har spilt 230 ganger - sett av over 20.000
230 forestillinger på 30 år, som er sett av nærmere 20.000 publikummere. Det er tallene for «Arbesdaer» på Klevfos. Søndag er det jubileumsfeiring.

Publisert: 29.aug.2018 13:12
Oppdatert: 29.aug.2018 13:18

Teaterforestillingen «Arbesdaer» og Klevfos industrimuseum feirer alltid jubileum sammen. For «Arbesdaer» ble skrevet til 100-årsjubileet på Klevfos i september 1988. I helga feirer Klevfos 130-årsjubileum og «Arbesdaer» er 30.

– Jeg kom til Klevfos i 1988 for å ha fire måneders siviltjeneste, forteller Tor Karseth.

Da begynte han med syngende omvisninger. Og syngende guider var noe ganske så nytt.

Men bestyrer Magne Jervan likte å prøve noe annet enn den tradisjonelle formidlingen, forteller Tor Karseth. Så han skrev en sang om livet på fabrikken, som han tok med på omvisningen. Og så en til.

«Fabrikk og musikk» kalte de opplegget. I starten var det ikke tenkt som noen forestilling. Men ideen om en jubileumsforestilling utviklet seg raskt. I september 1988 var det premiere.

fortalte om livet

«Bare lukta manglet», skrev Hamar Arbeiderblads anmelder Moss Undseth etter premièren. «Arbesdaer» ble da også raskt en suksess. De fire første årene ble stykket spilt ikke mindre enn 50 ganger.

Og siden har det bare fortsatt.

– Jeg tror autentisiteten i sangene er noe av det som folk har likt, sier Tor Karseth. For «Arbesdaer» formidler en historie som er basert på det som skjedde på stedet.

– Da det ble skrevet, var det fremdeles mange eldre som kunne fortelle om livet på fabrikken, og kunne korrigere og bistå mens jeg skrev.

Og siden har forestillingen hatt stort sett det samme innholdet. Den siste revideringen var i 2010.

Gir seg ikke

Og noen planer om å stanse med dette, er det ikke.

– Det begynner vel snart å greie seg, antyder Tor Karseth. – Og mange av dem som er med, har deltatt i 15–20 år. Men det er stadig populært. På 1. mai i år var det ikke engang plass til alle som ville inn.

– Vi har ikke noe svar på hvor lenge vi skal holde på, sier museumsleder Håkon Tosterud på Klevfos.- Men vi har fortsatt eventyrlige besøkstall.

– Det er nok mange som har sett det flere ganger i årenes løp. For vi har ikke bare trofaste skuespillere. Vi har et trofast publikum også.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke