18. aug
PREMIERE: Teater Innlandets «Inntrengerne» hadde premiere på Jørstadmoen i går. For fullt hus. Her er skuespillerne, Ester Grenersen, Duc Mai-The og Jo Adrian Haavind. Foto: Gisle Bjørnebye
 
Hardtslående!
Teater Innlandet har trukket en udetonert bombe opp på scenen. «Inntrengerne» er her. Hardtslående og plagsomt.

Publisert: 26.sep.2014 04:00
Oppdatert: 26.sep.2014 11:16

«Det er ikke tilfeldig at «Inntrengerne» er skrevet for og produsert av Teater Innlandet. Mange av landets veteraner, både unge og eldre, bor i Hedmark og Oppland. Menn og kvinner med erfaring fra skarpe oppdrag», skriver teatersjef Janne Langaas i programmet.

Hun inviterte inn to militærnektere, Gard B. Eidsvold (regissør) og Mikkel Bugge (dramatiker), og etter hvert inviterte hun seg selv og teatret inn i militærleiren Jørstadmoen for urpremière. I tillegg er krigsveteraner, familiemedlemmer på hjemmebane, forskere, prester og andre involverte invitert til å holde foredrag i forbindelse med forestillingene.

Vakter med våpen

Stemningen rundt et teaterstykke preges av at publikum føres inn i en bevoktet militærleir, gjennom høye porter - og forbi vakter med våpen. Det er stille før kammerspillet, men de tre på scenen henter oss inn til seg med en gang. Kjæresten hjemme, Line (Ester Marie Grenersen), soldaten på veg til Afghanistan, Thomas (Jo Adrian Haavind) - og tolken Ahmed (Duc Mai-The) - og da mest av alt kjæresten Line - åpner døra inn til denne historien.

Manus, planen, castingen og rigget er godt; soldatens iver og kall, kjærestens fortvilelse - og spesielt er tolken Ahmed, som en levende minnebrikke, et godt grep. Vi følger våre tre karakterer, gjerne samtidig på scenen, men i forskjellige tider og på forskjellige steder.

Rives og slites

Sakte, men sikkert, festes grepet, både om karakterene - og til oss som vitner. Det bringes stadig flere problemstillinger til bords, og soldaten Thomas rives og slites mellom plikt, kall, ønske om å hjelpe, fortvilelse av å ikke forstå og forstå - og ikke minst vil både han og kjæresten Line få samlivet til å fungere. Har de i det hele tatt en bitte liten sjanse …?

Sammen prøver de å holde tak i kjærligheten, men tråden blir tynnere og tynnere - og er det i det hele tatt mulig å forstå hva Thomas har med seg hjem fra sine skarpe oppdrag?

- Sånn skal det være, sol og vindstille, sier Line.

- Nå er den lyden her igjen, der er noen inne i huset. Hallo, hallo, hallooo!, roper Thomas.

Så smeller det.

!!!! Cirka hundre var til stede på urpremièren i gymsalen i Jørstadmoen leir.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke