23. aug
Frøken julie: Trine Nyhus Lørum (Frøken Julie), Martin Thorshaug (Jean) og cellist Siri Snortheim med «Frøken Julie» har premiere søndag kveld i hjørnesalongen i Hamar Teater.
 
Heftig kjønnskamp på intimt teater
Det er intimt og heftig, men også stilig og klassisk. Turnékompaniets oppsetting av Strindbergs «Frøken Julie» er ganske annerledes enn det meste de har gjort.

Publisert: 21.sep.2018 14:46
Oppdatert: 21.sep.2018 14:52

Det skjer i en av de minste salongene i Hamar Teater. For det er lagt opp til at publikum skal komme tett på. En mann og en kvinne kjemper mot hverandre med innbitt glød. I et hjørne sitter en cellist, som dramaets tredje person. Det er kjønnskampen som råder.

Overklassekvinnen Julie og tjeneren Jean tilhører hver sine sosiale klasser. Men det er likevel ikke klassemotsetningen som bærer Turnékompaniets versjon av klassikeren «Frøken Julie». For det er spillet om kjønn og makt som fortsatt synes å gi Strindbergs klassiske drama sin aktualitet, 130 år etter at det ble skrevet. Det er denne maktkampen som skaper nerven og spenningen i oppsettingen.

Spill om makt

Hun dominerer ham, styrer ham med pisk i hånd og får ham til å underkaste seg hennes lyster og nykker. Men også han får opptre som den sterke og styrende for å tvinge henne inn i sitt mønster. Slik oppstår et spill om tiltrekning og motstand som er ganske så løsrevet fra 1880-årenes sosiale kamp. Og denne løsrivningen synes ganske så nødvendig for å sørge for å gjøre stoffet fortsatt aktuelt.

For et av spørsmålene som stilles, er om dette stoffet fortsatt oppleves som aktuelt. Og det gjør det, takket være både en naken og stilisert form, men også med et sterkt samspill mellom skuespillerne Trine Nyhus Lørum (Frøken Julie) og Martin Thorshaug (tjeneren Jean). Det legges opp til et spill med vekt på det motsetningsfylte og komplekse som knapt et øyeblikk slipper taket i publikum. For dette er et spill det dirrer av.

Det stiliserte uttrykket understrekes også av musikeren Siri Snortheim som komponist og cellist, som er til stede på scenen under hele forestillingen.

intimteater

«Vår første klassiker i det som forhåpentligvis blir en serie av intimteaterforestillinger her på Hamar Teater.» Slik presenterer regissør Inga Live Kippersund «Frøken Julie» i programmet. Dermed ligger det an til flere «tett på»-produksjoner utover sesongen. Og det høres lovende ut. For dette er en veldig god start.

Omtalen er basert på siste visning før generalprøven

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke