21. aug
Festspillene: Ungdomssymfonikerne, Solveig Kringlebotn og Ole Kristian Ruud i aksjon i Festspillenes siste store konsert. Over 700 fikk en fantastisk opplevelse.Foto: Paula Bjertnes
 
Heldig kombinasjon
Ungdomssymfonikerne i kombinasjon med Ole Kristian Ruud og Solveig Kringlebotn ble en heldig konstellasjon.

Publisert: 08.aug.2013 23:35
Oppdatert: -

Ungdomssymfonikerne tok farvel med årets Festspillene med enda en fantastisk konsert. Med sitt 40-årsjubileum framstår orkesteret som et meget voksent orkesteret. I går kveld fikk de maksimalt musikalsk utbytte med Ruud som dirigent. Programmet hadde et stort spenn, og dermed kunne de vise alt de har inne.

Huldra på Budor

Det er langt fra den romantiske Grieg til Stig Nordhagen sitt bestillingsverk «Huldra». Orkesteret klarte begge deler med glans. Og publikum så ut til å sette pris på en så variert konsert. De klappet i veg, både mellom satser og med den nesten obligatoriske stående applausen, uten å være klar over at det har gått inflasjon i bruk av den. Nok om det.
Ryktene sier at Ruud har observert huldra, faktisk på Budor. Det var han som bestilte verket til Ungdomssymfonikerne. Man kan lure på om møtet ble en oppskakende opplevelse, siden verket til tider er ganske heftig, særlig i slagverket. Det krevde mye god timing, og med forførende melodier i tverrfløyten og det mystiske i harpen ble det hele til en særdeles spennende opplevelse. Særlig med tanke på at dette var en urframføring. Men det er ikke sikkert det trekker nye turister til Budor!

Fortryllende tolking

Solveig Kringlebotn må rett og slett oppleves på scenen, for hun har en formidlingsevne uten like. Hun ga en kort innføring i Lutoslawskis verk: «Chantefleurs et Chanterfables», som er basert på korte, naive dikt på fransk. Introduksjonen gjorde susen, og ved hjelp av en flott mimikk sang hun de maleriske stemningstykkerne. Igjen slo presisjonen i orkesteret gjennom, og publikum humret høyt mens de så for seg både gresshoppen og den skuffede alligatoren.
Kringlebotn og Ruud sine tolkinger av Grieg overgikk alt. Det er magisk å høre så kjente verk utført av slike dyktige utøvere. Det ble både lett, inderlig, men ikke minst varsomme versjoner av «Solveigs sang» og «Solveigs Vuggesang». Det er sjeldent å høre «Svanen» så grasiøst utført, med fine detaljer i orkesteret. De ga uten tvil en ny dimensjon til Grieg.
Da kvelden hadde kommet til hovedverket, den mye spilte «Symfoni nr. 5» av Sjostakovitsj, var det vel ingen i salen som hadde noe tvil om at også her skulle det leveres. Særlig mange flott utførte solistiske partier i blåserne satte prikken over i-en.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke