22. aug
Frøysaa-Maleri: Knut Frøysaas maleri med motiv fra den gamle seilerbrygga i Hamar. Fra venstre Frode Frøysaa, Ola Johan Sjøbakken og Bjørn Kjeldsen i seilforeningen, og Knut Bakke, som sørget for å få kjøpt bildet.Foto: Geir Vestad
 
Hematt til Hamar
Et stort maleri av Knut Frøysaa med motiv fra den gamle seilerbrygga på Ridehusstranda, har nå blitt innkjøpt av Hamar seilforening.

Publisert: 04.okt.2016 18:44
Oppdatert: 05.okt.2016 06:44

Maleriet «Snipeseilere på Mjøsa» ga Knut Frøysaa (1919–1987) et gjennombrudd på Høstutstillingen i 1946. Men Frøysaa malte flere malerier med seilbåter som motiv. Et av dem er maleriet «Oktober», som Hamar seilforening nå har kjøpt inn via Knut Bakke.

Det var Knut Bakke, som gjennom årene har kjøpt en rekke Frøysaa-bilder, som oppdaget at maleriet var til salgs på Blomquists nettauksjon. Og han så straks at dette var et Hamar-motiv.– Jeg tenkte at dette er viktig Hamar-historie, og at det måtte sikres for byen, sier Knut Bakke.

Han lanserte ideen for seilforeningen, som var entusiastiske ved tanken på å kunne få kjøpt maleriet hjem til Hamar. Så bud ble lagt inn, og de fikk tilslaget.

– Det er sjelden det dukker opp noe sånt. Dette var en ganske unik anledning, sier Knut Bakke om kjøpet.

seilerbrygga

Maleriet har motiv fra den tidligere seilerbrygga utenfor Ridehusstranda. Og sannsynligvis var det her bildet ble om ikke malt, så i hvert fall skissert.

Ifølge Frode Frøysaa, sønn til Knut Frøysaa, hadde faren ofte med seg skisseblokk, der han også noterte farger, før han gikk hjem for å male.

Seilerbrygga ble bygd i 1942, og fjernet utpå 50-tallet. Og det var i sin tid stor aktivitet her, forteller Ola Johan Sjøbakken og Bjørn Kjeldsen i seilerforeningen.

Tirsdag ble bildet avduket på stranda overfor stedet den gamle seilerbrygga lå.

– Det er ikke tvil om hvor Frøysaa sto da han fikk ideen til dette maleriet, sier Knut Bakke.

plassering

Hvor bildet skal plasseres er ikke klart ennå, men ifølge Ola Johan Sjøbakken ønsker foreningen at allmennheten skal få tilgang til det.

– Det bør plasseres der det kan sees, sier han, og er åpen for innspill for hvis det kan være.

«Gjennom Knut Frøysaas bilder får Hamar bygd opp noe av sin identitet,» skrev Hamar Arbeiderblad ved åpningen av utstillingen i Hedmark kunstnersenter våren 1987 – som også ble hans største suksess-utstilling noen gang i hjembyen.

Samme høst døde Knut Frøysaa, 68 år gammel.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke