18. aug
 
Her skapes årets lutefiskakevitt
Seks menn og en kvinne sitter rundt bordet med fire glass foran seg og nesa nedi minst ett av dem. Det er akevitten til årets lutefiskfestival som smakes fram.

Publisert: 11.sep.2014 08:20
Oppdatert: 11.sep.2014 08:30

Stedet er Atlungstad brenneri. Da sier det seg selv at det er en god slump Atlungstad akevitt i glassene. Men hvor mye, og hva mer, er det bare destillatør Halvor Heuch som vet.

Bortimot utallige er akevittene han gjennom årene har skapt som sjefdestillatør på Arcus. Denne uka tok han turen til Atlungstad brenneri med materiale til det som under årets lutefiskfestival i Hamar skal lanseres med tittelen «Akevitt til lutefisk».

Så et lag av folk med sans for fisk og akevitt ble invitert til å finne fram til den mest egnede smakskombinasjonen. Ville de kanskje ha en akevitt med tydeligere karvepreg? Og var det noen som vil ha mer eller mindre koriander?

kun 200 flasker

Rundt bordet sammen med Heuch satt Dag Henning Andersen, Torgeir Hagen, festivalsjef Oddvar Hemsøe, Oskar Stenbakken, Kjetil Holen og Else Braseth - daglig leder på Atlungstad.

Men hva de smakte seg fram til slags smakskombinasjon, får vi ikke vite før fredag 31. oktober, da de første lutefiskmåltidene under årets festival skal serveres.

Og den eneste måten til å få smake «Akevitt til lutefisk», er å gå på et av de åtte spisestedene som i år er med på festivalen. For akevitten skal produseres kun i 200 flasker, forteller Heuch, og selv om de tappes av Arcus, skal ingen av dem selges over disk på polet.

På den annen side utelukker ikke Halvor Heuch helt at det eventuelt senere kan bli aktuelt å produsere et større kvantum, som da vil kunne selges på polet. Til sammenligning produseres det til rakefiskfestivalen i Valdres 3000 flakser rakefiskakevitt, og de selges stort sett alle på polet på Fargernes.

Så hva kan en vente av den nye lutefiskakevitten?

Ifølge Halvor Heuch må den inneholde karve, ellers kan den ikke kalles akevitt. Han regner også med at det vil bli brukt fennikel og koriander. Og så spørs det hvor mye Atlungstad-akevitt som brukes. For det blir ingen ren Atlungstad-akevitt. Men en del blir det, for det ligger i kortene, lover Halvor Heuch.

 
Halvor Heuch: Mannen som framfor noen har skapt den norske akevitten i sin nåværende form.Foto: Trond Lillebo
Akevittsmaking: De som smaker seg fram til akevitt til lutefisk er destillatør Halvor Heuch (foran), på venstre side av bordet tidligere restaurantsjef på Pepperkværna Dag Henning Andersen og Torgeir Hagen - tidligere styreleder på Atlungstad og nå i styret for lutefiskfestivalen. Fra høyre festivalsjef Oddvar Hemsøe, ølbrygger Oskar Stenbakken på Atna øl, som i fjor brygget øl til lutefisken og fiskehandler Kjetil Holen. Foto: Trond Lillebo
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke