25. aug
TAPPER AKEVITTEN: Bjarne Lang-Ree (nærmest) tapper årets lutefiskakevitt. I bakgrunnen jobber Ola Grønvold, Jørn Haugen, Arve Fossum og Asbjørn Hoelstad. FOTO: JO KJETIL HEGGELUND
 
Her tappes akevitten
Lutefiskelskere kan glede seg: I disse dager tappes en spesialprodusert lutefiskakevitt.

Publisert: 28.okt.2015 04:00
Oppdatert: 28.okt.2015 06:35

I går og i dag blir 1.000 flasker med «Akevitt til lutefisk» klargjort på Atlungstad Brenneri.

Om en drøy uke vil den spesialproduserte akevitten være til salg på Vinmonopolet.

Kommer på polet

– Vi tar denne tappingen på dugnad, sier sjefsvenn Arve Fossum i Atlungstad Brenneris Venner.

Ideen til en egen lutefiskakevitt fikk festivalsjef Oddvar Hemsøe i fjor.

– Da fikk vi til en prøveproduksjon av 220 flasker. De ble kun distribuert til restauranter, sier Oddvar Hemsøe.

I samarbeid med Arcus vil lutefiskakevitten denne gang bli å finne som et bestillingsprodukt i Vinmonopolets butikker.

– Vi vet at Hamar tar inn akevitten. Det vil bli opp til Stange, Ringsaker, Elverum og øvrige polutsalg i landet å ta den inn, sier Hemsøe.

KOM MED KRYDDERARSENAL

Han er glad for at det i disse dager blir produsert 1.000 flasker av «Akevitt for lutefisk».

- Folk har sine vaner når det gjelder akevitt. Vi ønsker å finne en akevitt som er tilpasset lutefisk, forteller Hemsøe.

Han trommet sammen en gjeng for å finne den perfekte akevitten.

– Vi fikk hjelp av Halvor Heuch fra Arcus. Han kom med sitt krydderarsenal, og sammen fikk vi til den perfekte akevitten.

Jeg synes vi har fått til en flott akevitt. Den fikk god mottakelse i fjor, sier en forventningsfull Oddvar Hemsøe.

Lutefiskfestivalen har nå fått sitt eget øl og sin egen akevitt:

– Vi er på veg mot målet. Vårt ønske er å kunne folk til å komme til festivalen fra flere steder i landet enn kun Hedmarken, sier Hemsøe.

6.000 DUGNADSTIMER

Venneforeningen på Atlungstad er storvegs fornøyd med at de får tappe lutefiskakevitten.

– Vi tar denne tappingen på dugnad. Inntekter fra tappingen går til det beste for Atlungstad, sier Arve Fossum.

Siden oppussingen og gjenskapningen av Atlungstad Brenneri ble påbegynt for over tre år siden, er det nedlagt 6.000 dugnadstimer fra vennegjengen.

– Vi holder kulturminnet i aktivitet, sier Fossum.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke