23. aug
Trollmannen fra Oz: Mari Lerberg Fossum (Dorothy) med Stig-Werner Moe, Jørn Morstad, Thomas Jørstad Pettersen, Sebastian Skytterud Myers.Foto: Mats Bäcker
 
Herlig eventyrlig ferd for små og store
Det er vakkert og skremmende, fantasifylt tettpakket og noen ganger nesten skummelt. Onsdag hadde «Trollmannen fra Oz» første forestilling i Hamar.

Publisert: 24.jan.2018 23:11
Oppdatert: 24.jan.2018 23:15

Den egentlige turnépremièren er torsdag kveld i Kirsten Flagstad-salen. Men så stor var pågangen, og så kjapt ble premièren utsolgt, at generalprøven onsdag kveld ble satt opp som ekstraforestilling. For Hamar får visst ikke nok av Riksteatret for tida, og kanskje får ikke Riksteatret nok av Hamar heller.

Noe spesielt var kanskje publikumssammensetningen på onsdagens oppsetting. For «Trollmannen fra Oz» er en familiemusikal, men det var nok et klart voksent publikum i flertall. Så er da også noe av grunnen til musikalens stadige popularitet at den henvender seg nesten like mye til voksne som barn. «Trollmannen fra Oz» er fortsatt et glitrende klassisk eventyrspill, godt over hundre år siden den første musikalversjonen ble framført.

frisk og fartsfylt

For hva mer skal en ønske seg enn en frisk og fartsfylt forestilling med rikelig av både dramatikk, følelser, spenning og en smule grusomhet. Og det er flere flotte og skremmende scener, som når Dorothy og vennene hennes tar seg inn i hekseskogen, og løva blir så redd at den til og med skremmer seg selv.

Og jommen begynner det å snø også, som om vi ikke har hatt mer enn nok av det de siste dagene. Men her er selv snøen magisk.

vil hjem

Så hva slags budskap har klassikeren «Trollmannen fra Oz» å komme med, 118 år etter at barneboka ble skrevet? Jo, sangen om å drømme seg bort over regnbuen, når ikke alt går som det skal, er noe alle kjenner og kan kjenne seg igjen i. Men like sentralt er drømmen om å komme hjem igjen. For «det er hjemme vi høyrer til», som det heter i teksten. Og det er Dorothys drøm om å komme hjem som skaper følelsesdybden i denne forestillingen. Det er drømmen om hjemkomsten som skaper drivet i forestillingen, selv om det for Dorothy egentlig ikke er annet enn drømmen om å rekke hematt til kvelds. Men det er mange gnistrende opptrinn som skal unnagjøres før den tid.

Riksteatrets versjon av «Trollmannen fra Oz» følger langt på veg et velkjent klassisk oppsett. Og hvorfor ikke, når det fortsatt kan gjøres så lekent, sprudlende og spenningsfylt som dette.

Terningkast: 5

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke