24. aug
Vellykket farse: Shakespeares «Tvillingene», bedre kjent under navnet «Forviklingskomedien», står fram i sin fulle glans på Atlungstad i regi av Turnékompaniet. Her prøver Fader Jakop (Martin Thorshaug) å fordrive de onde åndene han tror besitter Bjørn William fra Gærne sida (Sjur Kippersund, i hvite bukser) og tjeneren Pettersen (Jonas Kippersund). Bak står, fra venstre, Kurtisanen (Anna Sundstrøm Otervik), Luciana (Sarah Jaggi) og Adriana (Trine Nyhus Lørum).Foto: Jonas Jeremiassen Tomter
 
Herlig latterbombe
Shakespeares «Tvillingene» i hendene på Kippersund er sommerens «må se».

Publisert: 28.jun.2014 09:51
Oppdatert: 28.jun.2014 09:56

Tvillingene og navnebrødrene Bjørn William (Peter Kippersund og Sjur Kippersund) ble atskilt som unge. Det samme ble deres tjenere, tvillingene Pettersen (Anders Kippersund og Jonas Kippersund). Plutselig befinner alle seg i samme by. Slik starter den velkjente, med lett forvirrende, historien Shakespeare skrev for et halv århundre siden, og som i går hadde premiere på Atlungstad. En pose gull som mottas av feil tjener, og handlingen vikles så videre av en trettekjær kone (Trine Nyhus Lørum) som mistenker sin mann for utroskap, handelsmenn som ikke får betalt, en ektemann som ikke slipper inn i sitt eget hus, og to smått identitetsforvirrende typer som prøver å forlate fra den tilsynelatende trolske byen, hvor alle kjenner dem, tross i at de kjenner ingen.

Imponerende og sømløst

Turnékompaniet har gjort en meget vellykket adapsjon av Shakespeares komedie. Både i den grad at publikum ler ustanselig, store som små, og at de har skåret vekk replikker så skånsomt at det knapt merkes. Endringene gjør at tempoet aldri sakker av, og som en liten kirsebær på toppen krydrer de skjøtene med særegen Kippersund-komikk. Alle stedsnavn og karakterer har dessuten fått sitt lokale preg, til stor gjenkjennelsesglede for publikum.

Lettfattelig og fornøyelig

Regissøren har latt seg friste til føye til et par litt billige (og ett vulgært) poeng, men alt det positive som har blitt lagt til veier opp i tusende fold. Philipp Stengelé og Martin Thorshaug omfavner de utbroderte birollene på herlig vis, og ensemblets innsats i sin helhet gjør at man aldri kjeder seg et sekund. At forvekslingskomedien spilles av fire blad Kippersund som er til forveksling like gjør at man lett aksepterer premisset om to par eneggete tvillinger. Det gjør faktisk alt ekstra fornøyelig.

Kjernehumoren ligger i de klassiske slapstickene de uheldige tjenerne utsettes for, og de herlige reaksjonen i det rollegalleriet forvirres til det absurde i takt med at farsen skrider fram.

Shakespeares korte komedie er en lettfattelig farse med enkel humor, utvilsomt, men det kreves særdeles dyktige komikere for å få fram genialiteten i det hele. Og Turnékompaniet lykkes så til de grader.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke