22. aug
LIV PÅ TUNET: Storgardskjerringa med julematen omgitt av nisseunger og nissefar. FOTO: CHRISTIAN E. BERGHEIM.
 
Herlig nissespill i snøvær
Snøen kom som bestilt og bidro til å gjøre «Ei pølse i julestria» til en herlig førjulsopplevelse.

Publisert: 12.des.2011 07:42
Oppdatert: -

En strålende nissefar, utrolig flinke unger og lokale amatørskuespillere, god musikk, en tekst som det språklig spraker av og en tett serie med humoristiske opptrinn - med litt alvor i undertonen. Det sørger for å gjøre årets utgave av førjulsspillet «Ei pølse i julestria» til et uvanlig vellykket utendørsspill.

Søndag kveld var det fullsatt premiere på syngespillet som InnlandSpillene setter opp på Domkirkeodden, med Asle Berteig som regissør og produsent. Det er sjette gangen det settes opp, og undervegs har det endret seg veldig. Ikke minst har det tekstlig blitt mye bedre enn i starten. Historien er tettere, musikken mer mangfoldig og humoren mye mer framtredende.

Høy fart
Med snøen som lavet ned var det kanskje noen som så mørkt på å skulle tilbringe halvannen time sittende på utendørs teater. Men det viste seg at nettopp snøfallet ga stykket enda en dimensjon. Akkurat denne kvelden var det vinter som i gamle dager, og skuespillerne utnyttet snøføret fullt ut. Her er det høy fart i rundkastene, og både nisseunger og husmannsunger benyttet alle de mulighetene som snøen ga, og enda litt til.
Sentralt står naturlig nok nissefar selv, i Peter Kippersunds skikkelse. I tillegg til Sverre Alhaug som husmannen Jens, har Peter vært med helt fra starten og gjør en helt framifrå nissefigur.
Nytt av året er det at også nissemor er blitt mer enn ei stemme i bakgrunnen. Glenn-Terje Nordengen gjør en skjeggete og mannhaftig nissemor som holder nissefar godt i øra, men som også viser seg å ha sine mykere sider når det er rømmegrøt i sikte.

Marius og Mathilde
Ved siden av nissefar er det Marius Alexander Nordengen Breivik (11) som Marius og Ingvild Saxrud (13) som Mathilde som har de største oppgavene, og løser dem på aller beste måte.
Begge klarer også for å gi rom til de mer alvorlige undertonene i spillet. For de finnes også der, selv om det er humoren som står i sentrum. Men desto sterkere virker det når en får anelser av litt sårere toner i bakgrunnen.
For det er i utgangspunktet ingen idyll som skildres, men et bygdesamfunn der klasseskillet er knallhardt. Men også ei uforstandig storgardskjerring kan mildnes når det er jul.


 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke