18. aug
Evelyn Glennie: Skal spille med Norsk Blåseorkester, sammen med Ole Edvard Antonsen, som er dirigent. I går kveld var hun i full gang med forberedelsene til dagens konsert.
 
Hører ikke egen musikk
Det er duket for en spennende konsert i kveld med den døve perkusjonisten Dame Evelyn Glennie.

Publisert: 03.aug.2012 06:50
Oppdatert: -

Hamar
Selv om hun har vært en internasjonal anerkjent musiker i årevis, er det mange som gjorde sitt første bekjentskap med henne gjennom åpningsseremonien for årets OL i London. Der ledet hun 1.000 trommeslagere gjennom storslått musikk under visualiseringen av den industrielle revolusjonen.
HA traff henne i går under forberedelsene til i kveld.
- Erfaringen i London var fantastisk. Jeg var imponert over kreativiteten og hengivenheten til de frivillige, og veldig stolt over å være en del av noe så stort, sier Glennie.
Det merkes lite av at hun er fullstendig døv. Hun leser på lepper og kommuniserer tilsynelatende på vanlig vis.
- Hun forstår selv dårlig trønderengelsk, ler Berit Handegard fra Norges Musikkorps Forbund.

Domen som instrument

Hvordan konserten i Hamardomen kommer til å bli har hun ingen anelse om, og tar det med forbausende ro. Det er imponerende å høre hennes umiddelbare og detaljerte inntrykk:
- Det er først og fremst bygningen som er vårt instrument, og ikke en marimba eller trompet. Jeg har hørt at akustikken har en veldig lang etterklang. Men hvordan regnet mot glassveggene, skrittene på steingolvet eller pilarer midt i rommet virker inn på lyden vet jeg ikke. Jeg kommer til å stå på plenen og på et plattform, hvor det kan være helt andre forhold, forteller hun.
Det blir fort tydelig av Dame(n) har et våkent blikk.
- Sluttresultatet er avhengig av dirigenten, sier hun, og tilføyer at det gjelder bare for det stedet der hvor Ole Edvard Antonsen kommer til å stå.
- Ingen konsert er lik, selv om vi spiller i samme sal to ganger. Og opplevelsen vil bli forskjellig for hver og en av oss, uansett.

lytte i øyeblikket

Hun har et ønske om at folk skal lære å lytte, men det er opp til hver enkelt, understreker hun. Dermed lover hun heller ingen «perfekt» konsert. For utfordringer gjør at øyeblikket er sentralt, og stemningen i salen er viktigst.
- Vi lever i et samfunn hvor alle retter hodet ned, mot en skjerm. Kroppen må roe ned for å kunne erfare vibrasjonene. Vi må gå saktere. Egentlig er det veldig enkelt, avslutter hun.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke