23. aug
 
Høst og pine
Med høsten kommer elendigheten. Som forventet.

Publisert: 10.sep.2011 16:45
Oppdatert: -

Med høsten kommer elendigheten. Som forventet.

Brandval Idrettsplass, Glåmdalen, en høstkveld, sesongen 2011:
Trener Andersen ser jeg, der borte på langsiden, bortvist fra benken og nå oppgitt og traskende i kornåkeren. Spillerne hans løper og kjemper det de makter ute på banen. Laget Storhamar Fotball, som toppet tabellen for noen små uker siden, har deiset nedover til ingenmannsland. Det som var så lett og lekende er nå blitt så tungt og hjelpeløst - og den intense vaffellukta fra kiosken trekker denne reporters oppmerksomhet mot klokka og et inderlig ønske om pause.
Den norske fotballhøsten er her.
STORHAMAR FOTBALL storspilte på forsommeren, scoret nær fire mål i snitt per kamp - og spillerne tok ferie med smil om munnen. Nå, halvvegs ut i høstsesongen, ligger laget midt på tabellen, med kun to plussmål i målforskjellen.
Er det mulig?
Denne høsten skulle bli en opptur; klubben åpnet ny kunstgressbane, storspilte og vant 6-1 i baneåpningskampen mot Furnes - og så kom denne leie rekka: 0-3 (Sander), 1-2 (Kjellmyra), 0-3 (Trysil), 3-3 (Brandval) og 0-4 (HIL).
Det er i slike stunder humøret utfordres. Er det i det hele tatt mulig å løfte haka?
Gutta spiller i 4. divisjon avdeling 3 i Indre Østland Fotballkrets, og er laget vi i kulturavdelingen i HA følger ekstra godt med i denne sesongen. Første gang vi traff den entusiastiske gjengen var på vintertrening tidlig i februar, og siden den gang har vi vært på besøk med jevne mellomrom.
Dette er den tredje lørdagsreportasjen i en miniserie på fire artikler. Den første, «Uten nåde», sto på trykk før seriestart, den andre, «Fotballivet er herlig - på toppen», ble presentert da serien var halvspilt. På kulturavdelingens egne sider på h-a.no har trener Roger Andersen sin egen blogg under tittelen «Gule & Blå» og her kan man lese trenerens vurdering kamp for kamp.
Denne gang, i vårt kapittel tre, handler det om den norske fotballhøsten - og melodien er kjent for de fleste: «Alt som var så søtt og godt, det er borte, stort og smått …»
NÅ MÅ DET skrives at treneren Roger Andersen ikke har latt seg lokke, på noe tidspunkt, verken av meg eller andre, til å kaste hatten i lufta. Han sa i vårt første møte, i februar, at den sportslige målsettingen var å «havne på den øverste halvdelen av tabellen».
Da laget var på toppen, ved halvkjørt løp, gjentok han seg selv:
«Ha det gøy med fotballen, og en sportslig målsetting om å havne på den øvre halvdelen ...»
Det med «øvre halvdel» virker nå som en realistisk målsetting, og var det antakelig også den gang, midt på sommeren, selv om både vi, pressen, enkelte av spillerne og omgivelsene begynte å tro på opprykk. Trener Andersen visste nok bedre. Av erfaring var han kjent med framtiden.
«GØY MED FOTBALLEN» er den første delen av Storhamar-trenerens annonserte målsetting, men spørsmålet er om denne delen er like enkel å håndtere som den sportslige delen? Spørsmålet er naturlig å stille for en som kjenner den sumptunge norske fotballhøsten?
Og: alle i familien vet jo at dette er fotballens ømme lilletå.
Alt i spillet forandres når man nærmer seg dagen for «to streker under rett svar», eller: den endelige tabellen, det vil si: sannheten. Og det er i denne anledning vi tar oss noen få dager tilbake i kalenderen, og skrur matchklokka til sent i første omgang, borte mot Brandval, på idrettsplassen, nede i Kongsvinger-distriktet - og speakerens stemme på høyttaleren gjør opp status over en rekke gule kort - og legger til: « ... og i tillegg er trener Roger Andersen bortvist fra benken til Storhamar.»
Det er da jeg ser Andersen, der borte i kornåkeren, og jeg ser spillerne hans som tappert kjemper videre - og det er da jeg tenker på at dette laget holdt til der oppe, på toppen, for kort tid siden - og det er da vaffelleimen trekker - og, ja, det kunne vært godt med en kopp kaffe ...
DET ER GRUNN til å fortelle at trener og støtteapparat har advart Hamar Arbeiderblads reporter mot å skru forventningene for høyt. Folk i Storhamar har hele tiden forklart at unge spillere forsvinner når høsten kommer, først og fremst på grunn av studier andre steder og at noen skal i inn i militæret. I tillegg kommer slitasje og skader.
For Storhamars del er laget hardest rammet av at to unge spillerne, som kom fra HamKam, Torjus Kydland og Mats Kristiansen er ute. Den ene har reist til Sørlandet for å studere, den andre er sydd inn i militærets rekker. Savnet er Kydlands kjappe, uforutsigbare finter og gode framdrift - og savnet er Kristiansen som midtbanens anker.
En tredje forsterkningen, som kom fra HamKam, Louis Thieu, har flyttet til Ås for å studere - men har pendlet hjem til kampene så langt.
Samtidig er det viktig å vite at det er slik den norske fotballhøsten er. At dette er en del av spillet. Senest i forrige uke valgte Furnes, i samme avdeling, å trekke sitt lag. Klubben annonserte på sin egen hjemmeside:
«Furnes Fotball har i dag måtte ta den tunge avgjørelsen å trekke A-laget fra videre spill i 4. divisjon avd. 3. Flere spillere ute med sykdom og skade, og spillere som har flyttet pga. av militærtjeneste og studier har ført til at vi har får få spillere tilgjengelig til å klare å fullføre sesongen.»
Vi snakker om den samme gamle visa, egentlig.
Men Storhamar holder ut. Klubben har til og med et 5. divisjonslag denne sesongen.
TILBAKE TIL Brandval Idrettsplass, denne høstkvelden, hvor det smeller i taklingene der ute på den etter hvert kveldsrå naturgressbanen:
1-2 kommer på et straffespark, så smetter en Brandval-spiller gjennom midtforsvaret til Storhamar og så står det 1-3. På sidelinjen står 23 tilskuere, alle med mer greie på fotball enn noen ute på banen, her står også et par dommerhatere, og et par eldre damer som vil ha mer smell i allerede oransje taklinger, her er en sky av hissig knott, her står et par karer som diskuterer noe lokal business, og her er altså en reporter fra Hamar Arbeiderblad, og, av alle ting, en kampinspektør fra Norges Fotballforbund - som er på veg hjem til Drammen etter å ha vært på jobb i Trondheim (Rosenborg-Odd 7-0).
Ute på banen siger høstmørket på. Finessen har tatt farvel; her er fokus blitt loddent, her er det klassiske etterslengere og her er stive muskler og såre bein. Pasningene er lengre, og presisjonen dårligere. Dommeren blåser oftere. Og hardere. Linjemennene flagger oftere.
Og:
Motstanders keeper har mer flaks enn noen noensinne.
På reporters blokk noteres:
«Settes på prøve: samhold, disiplin og innstilling!»
«STANG UT!», heter det i fotballen - og begrepet er skapt for å forklare at «en hadde uflaks» - men sannheten er nok at «stang ut» oftest handler om slitne bein og slitne hoder. På Brandval Idrettsplass forandres høstlyset fra glassklart til tåkegrått - veldig raskt er det absolutte mørket der.
Det er da, når man mest av alt trenger det, at «stang ut» forandres til «stang inn» - og Magnus Hagen reduserer til 2-3 på en corner fra Embret Mykleset, og det er fortsatt mer enn et kvarter å spille - og et eller annet bitte lite lys tennes i Storhamar-leiren. Og snart er Louis Thieu fri framme på lagets høyre kant, og pasningen kommer - og så setter Robert Houmb inn 3-3.
Og mest av alt dukker en helt vanvittig idé opp: det finnes en sjanse til å vinne!
Trener Roger Andersen, vist bort i første omgang, ser muligheten - og har store problemer med å holde seg langt nok unna - og på toppen av det hele, ja, så kommer den sjansen de bare kunne drømme om, to minutter på overtid: Robert Houmb er med et trylleslag alene mot Brandvals keeper, og det er «bare» å sette ballen i nota - men ...
Han er så sliten, så sliten, så håpløst sliten - og foten vil slett ikke gjøre som hodet vil.
Og så ender det, som det ofte gjør - når det hele skal avgjøres, på tampen - i den blytunge og mørke norske fotballhøsten …
NB! Neste kamp for Storhamar er borte 12. september mot Flisa 2. Neste hjemmekamp er hjemme mot Ståle Solbakkens klubb, Grue, 17. september.
D
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke