25. aug
Ingjerd Egeberg: Deltar med opplesning på avslutningen i Vang kirke.
 
Høydepunkt i kø
En Flagstadfestival med flere klare høydepunkt åpner i dag.

Publisert: 16.jun.2011 09:24
Oppdatert: -

Eli Kristin Hanssveen er en av solistene på åpningskonserten i Hamardomen. Og det er ikke et sekund for tidlig at hun endelig inviteres på festivalen - hun som har halve slekta si fra Hamar og Hedmarken og i ferd med å etablere seg som en av landets fremste operasangere.
Hun har sunget på Den Norske Opera siden 2002. I fjor høst fikk hun til og med fast ansettelse, etter tidligere å ha jobbet på åremålskontrakter.
- Det var litt skummelt, omtrent som når du gifter deg i stedet for å være samboer, sier hun.
- Men heldigvis viser det seg at ekteskapet med jobben fungerer like fritt og fint som ekteskapet hjemme.
- Og så får jeg anledning synge som så mange fine ting som jeg trodde jeg måtte til utlandet for å få synge, sier hun.
For Eli Kristin Hanssveen var på full fart ut, og hadde planlagt å flytte til Tyskland, da hun ble hentet tilbake i siste liten.
Bjørn Simensen var den første som engasjerte henne og fikk henne inn på Den Norske Opera i 2002.
- Jeg synes det var tøft gjort, sier hun.
- For jeg var ikke sikker selv engang. Egentlig hadde jeg ikke trodd jeg skulle bli operasanger. For jeg trodde alle de andre sjangrene sto nærmere meg. Men jeg tok feil, og de andre fikk rett.
En annen operasanger som også begynte i lettere sjangre, var Kirsten Flagstad. Og det er en forbindelse som Eli Kristin har lagt merke til.
- Jeg synes det er ekstra morsomt at Kirsten Flagstad også sang i revyer og kabareter og den slags, som er noe av bakgrunnen min også.
På torsdagens åpningskonsert får hun selskap av et stjernelag med blant andre Trond Halstein Moe, Ragnhild Hemsing og Håvard Gimse. Og det blir ett av flere høydepunkt på festivalen.
Et annet er i vente når ikke mindre enn seks tenorer skal i ilden når 100-årsminnet for Jussi Björlings fødsel skal markeres i Hamardomen lørdag. De seks tenorene skal hver for seg framføre sanger fra Björlings kjernerepertoar, men som klimaks skal de sammen framføre Björlings glansnummer Nessun dorma.
Lørdagen kan også friste med et møte med mezzosopranen Ingebjørg Kosmo og en av Europas fremste pianister, engelske John Lill.

Festivalens uten sammenligning største og dristigste satsing er avslutningskonserten søndag. Vang kirke skal danne rammen omkring en helt spesiell framførelse av et av Johannes Brahms mektigste verk, Ein deutsches Requiem. Omkring 120 utøvere skal delta, blant annet de to «regionale korene» Collegium Vocale og Vestopplands kammerkor. For øvrig deltar Janne Berglund (sopran), Trond Halstein Moe (baryton), Kringkastingsorkesteret, Ingjerd Egeberg (opplesning) og Svein Erik Brodal (opplesning). Denne konserten blir tatt opp av NRK og senere sendt på NRK P2.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke