26. aug
 
Humor og skråblikk
Det humoristiske, underfundige og overraskende preger utstillingene som lørdag åpner i Kunstbanken.

Publisert: 03.nov.2017 15:26
Oppdatert: 03.nov.2017 15:44

Fire kunstnere – Jon Gundersen, Ana Rita Antonio, Eli K. Kjønsberg og Mari Røysamb – har skråblikk på virkeligheten som et felles tema. Her er det i tillegg til dels kjente hverdagsmaterialer, som settes inn i nye sammenhenger.

I storsalen går turen Mjøsa rundt, og vel så det. Her viser Jon Gundersen blant annet Mjøsas strandlinje som en åtte meter lang veggfrise av kartblader.

For de fleste i Hamar er Gundersen kjent som kunstneren bak «Dobbeltdyret» utenfor rådhuset. På utstillingen i Kunstbanken viser han en rekke arbeider hvor hverdagslige gjenstander og materialer sammenstilles, gjerne med ting han har funnet i vannkanten, som han sier. Men her er også en gammel romaskin, et norsk prisbelønt produkt fra 1967, som han fant i en container og er blitt utgangspunkt for et overraskende veggarbeid, som også utvider ideen om hva et kunstverk kan være.

Fra Hamar

I kjellerrommene har Eli K. Kjønsberg og Mari Røysamb gått sammen om arbeider i ulike teknikker. Eli Kjønsberg er opprinnelig fra Hamar, mens Mari Røysamb har røttene sine fra Ådalsbruk. Dette er første gangen de stiller ut i Hamar.

I 2001 startet de et kunstnerisk samarbeidsprosjekt som de stadig utvikler videre, i tillegg til at de driver hvert sitt kunstnerskap.

– Når to arbeider kommer sammen, oppstår det et møte, en samtale, en ny fortelling, sier de. Og det er denne nye enheten som skapes, som er noe av det sentrale i utstillingen, der de vil vise både objekter, installasjon, skulptur, tegning og foto. Her er også en video, med handling fra Stange.

– Det er veldig spesielt for oss å stille ut her. For hele rotsystemet er Hedmarken, sier de.

God og dårlig smak

En vase laget av toalettpapir og smeltede stearinlys er et av arbeidene i Ana Rita Antonios utstilling i hvelvet; et eksempel på arbeider der hun «utfordrer konvensjonene i kunst og design med humor og satire», som det heter i presentasjonen. Kunstneren er opprinnelig fra Portugal, bosatt i Bergen. I sin utstilling tar hun utgangspunkt i den nederlandske arkitekten H.P. Berlage og hans manifest rundt god og dårlig smak, og hun har selv skrevet sin smaksveiledning som en satirisk videreutvikling av Berlages manifest.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke