23. aug
 
Hvorfor betale skjorta, når du kan bytte brukt?
Ungdom møttes på Cafe Uno for å kvitte seg med gamle filler, og fornye garderoben. Om man måtte betale skjorta? - Ja og nei.

Publisert: 31.mar.2017 13:06
Oppdatert: 31.mar.2017 13:09

Bjelleklang, bjelleklang, låt det ifra døra på Cafe Uno, da ungdommen kom snublende inn en etter en, med både handlenett og Rema 1000 poser slengende rundt beina. Det er en ungdomsgenerasjon hvor mange bryr seg om både bærekraft og handlekraft. En ungdomsgenerasjon hvor flere og flere gjerne handler brukt.

Byttekveld

Melissa Adéle Popkema (17) er arrangør for byttekvelden. Hun passer på at alle har det bra, at ting går som planlagt, og at resteklærne blir tatt hånd om i etterkant.

– Bare kom og bytt, sier hun. – Ta med klær du ikke bruker hit, dra hjem med nye klær. Jeg tror det er veldig mange som har klær hjemme som de ikke bruker, så i stedet for at du kaster klær du ikke bruker, kan noen andre få nytte av de.

Melissa forteller at det er mange fordeler med å kjøpe klær brukt, både for miljøet, arbeidsforhold, sosialarbeid, mote og for lommeboka.

betale skjorta?

Det høres kanskje ut som en utopi, men på byttekveld gir man etter evne og tar etter behov. Du trenger altså ikke å betale skjorta for klærne på byttebordet, men du kan gjerne bidra med den. Ungdommen sto spredt rundt bordene, og flere la ned kveldens offer på brukthandelens alter; to hvite langbord. Linn Sigurdsen er kvinnen bak ungdomskafeen. Hun jobber med mye forskjellig ungdom, og sier at kleskulturen blant de unge ofte er «enten eller».

– Mange elsker bruktsjapper, er selvstendige og nekter å gi etter for klespresset. Motparten er de som alltid må ha det nyeste, det som er «in». Det er mange mørkeblå vaffeljakker på CC, for å si det sånn. Vi lever i et enormt bruk og kast samfunn, og dette er bra for både miljøet og økonomien. Linn legger trykk på «dette», og gestikulerer mot de unge bytterne, som nøysommelig blar gjennom tøystykkene på bordet.

Det summet fra lokalet. Noen satt på barstoler langs disken, og nøt kaffe, smoothie eller noe å bite i. Andre tuslet rundt bordene og betraktet utvalget. Byttekvelden på Cafe UNO var sosialt på flere måter. Både ved at ungdommen samlet seg, og ved at de resterende klærne gikk til sosialtjenester.

Litt av en bærekraftig ungdomskultur!

 
Byttekveld: Ungdom bytter klesplagg på Cafe UNO.
Arrangør: Melissa Adèle Popkema er i regi av byttekvelden på Cafe UNO.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke