24. aug
Kusvea: Haddy med band består av fra venstre Vent Moen, Paulin Skoglund-Voss (delvis skjult), haddy njie og Ørnulv Snortheim.
 
Hygge med Haddy
Med Haddy Njie i Kusvea traff Prøysenfestivalen blink med artistvalget søndag kveld.

Publisert: 19.jul.2015 22:13
Oppdatert: 19.jul.2015 22:18

– Jeg skal prøve å gjøre det så hyggelig jeg kan for dere, sa Haddy da hun startet. Det ble da også en uvanlig hyggelig kveld.

Rundt 150 mennesker hadde tatt turen til Kusvea denne søndagskvelden før mørket, og det ble de rikelig belønnet for. Men fortsatt er det ikke akkurat noen folkevandring til arrangementene i år. Oppslutningen på åpningsdagen fredag var atskillig lavere enn ventet, både til utstillingsåpningen og Ole Ivars-konserten. På teaterpremièren lørdag var det også merkelig skrint. Men det tok seg opp til Mjøsmusikk og Bernt Ola Volungholen i regnværet lørdag kveld. Og 150 på Haddy Njie er også godkjent. Men den store publikumstrekkeren har vi nok ikke sett ennå.

I Prøysens ånd

Med utgangspunkt i sitt norskspråklige album «Nattblomst» i vår, sørget Haddy Njie for en lavmælt, stemningsfull og variert kveldsstund. Søkende og intens, varm og melankolsk, skjør og varsom – det er begreper som peker inn mot en kjerne i viseverdenen hennes. Og det kom til å prege også konserten på Kusvea.

Det er ikke alltid de lyse stemningene Haddy bygger opp. Tvert imot, det er utrolig mange varianter av kjærlighetssorg hun kan få rom til i en konsert. Men det virker ikke trist likevel, for alt framføres med varme, ømhet og nærhet.

Og kanskje er det også noe prøysensk i denne varme stemningen hun bygger opp og spinner historier rundt. Da plata ble anmeldt i HA i vår, ble det trukket nettopp en linje av slektskap til noen av Alf Prøysens mørkeste viser – og dem er det som kjent en del av. Og disse festivalkonsertene fungerer egentlig aldri så godt som når en aner at det er i Prøysens ånd det skjer.

Spenningsfylt

Men Haddy holdt seg ikke bare til det innadvendte og lavmælte, men har også rikelig rom for underliggende spenninger. For Konserten har også rom for humor, selv om den gjerne er forvist til småpraten mellom låtene. Likevel er den med på å skape en stemning av noe både litt skakt og lett, i kontrast til de mørkere tekstene. Et godt samspilt band med gitarmannen Ørnulv Snortheim fra Hamar i spissen bidro til å skape en helhet som ble bare helt herlig.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke