19. aug
ikke glemt: Rita Engebretsen fra Grue (midten) og Helge Borglund fra Hamar (t.h.) har bidratt med sang på alle utgivelsene i serien «Frem fra glemselen», som kom ut første gang i 1974. De bidrar også på den kommende skiva. Ritas datter Marita Engebretsen Haugen (t.v.) vil synge sammen med sin mor, og i tillegg bidrar en rekke lokale artister.FOTO: THOMAS TOLFSEN-STRANDBY
 
Hylles med ny plate
Per Johan Skjærstad fra Løten reiste Norge rundt og samlet glemte viser. Nå æres han med en ny utgave av plateserien «Frem fra glemselen».

Publisert: 26.jan.2017 07:11
Oppdatert: 26.jan.2017 07:11

Skjærstad gikk bort i 2014, og var hovedarkitekten bak en av Norges mest populære plateserier noensinne. Serien «Frem fra glemselen» har totalt solgt nesten to millioner eksemplarer over hele verden, og nå kommer kapittel 22 som en hyllest til initiativtakeren, forfatteren og kåsøren fra Løten.

– Han var visenes Asbjørnsen og Moe. Han sikret visene som en kulturskatt for evig og alltid, sier presseansvarlig Tor-Arne Jensen.

satte salgsrekord

I 1973 reiste Skjærstad rundt i Norge med en båndopptaker og samlet gamle skillingsviser som folk sang til ham.

Lite ante han nok da at skiva han fikk gitt ut året etter, med nyinnspillinger av skillingsvisene, skulle bli den første norske LP som solgte over 100.000.

Vokalist Helge Borglund fra Hamar tror han vet hvorfor visene ble populære.

– Det ble laget arrangementer som passet til visene. Litt modernisert ble de gamle visene løftet opp til et nivå som nådde hjem til folk, sier Borglund.

Gamle partnere er med

Sammen med Rita Engebretsen fra Grue har Borglund bidratt med sang på alle tidligere utgivelser.

– Det har vært en fin reise, som jeg er stolt av å ha vært med på. Det er noe av det mest folkelige som er gitt ut, sier Borglund.

Duoen er selvsagt med på den kommende, og Engebretsen har også fått med seg datteren Marita. Plata, som Skjærstad selv begynte på før sin død, slippes 5. mai. Viser er ikke tema denne gangen, men derimot gamle norske skolesanger.

– Det er et minnealbum for Skjærstad. Det er sjelden jeg har vært så tent på å bli med på noe, forteller Borglund.

tror på godt salg

En rekke lokale musikere, som trommis Børre Flyen, Fred Dalbakk på panfløyte og gitar og produsent Jørn Kolsrud, deltar i prosjektet. Alle er fra Hamar, og i tillegg skal plata spilles inn i «Studio 19» i mjøsbyen.

Presseansvarlig Jensen håper at kapittel 22 gjør at serien bikker to millioner solgte.

– Vi håper på høye tall, og jeg har et inntrykk av at mange har lyst på ei ny plate, sier han.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke