18. aug
GJENGLEDER: Roo Senstad spiller rollen som Berger, og han har full innlevelse fra start til slutt.FOTO: TROND LILLEBO
 
Hyllest til hippiene
  Elevene på Ajer lot virkelig solen skinne inn, og oppfordret til peace & love da de åpnet en lang uke med Hair-forestillinger.

Publisert: 15.feb.2011 07:57
Oppdatert: -

Forrige uke lå de i hardtrening, elevene på Ajer ungdomsskole, for denne uken spiller de tolv forestillinger av musikalen Hair. Mandag gjorde de unna de første tre, og prosjektet deres er absolutt verdt en titt.

Hair tar oss med tilbake til USA og slutten av 60-tallet. Tusenvis av amerikanske ungdommer er sendt til Vietnamkrigen, og hippiebevegelsen blomstrer.
Det er blant hippiene vi er når bondegutten Claude (Gard Hofshagen) fra Oklahoma dukker opp. Han er på en to dagers stopp i New York, før han setter kursen mot Vietnam, og har planer om å få sett Empire State Building og Frihetsgudinnen. Det går ikke helt som planlagt, for Berger (Roo Senstad) inviterer han med i gjengen.
Claude får prøve seg på hippielivet. Han møter Jeanie (Anne S. Rebbestad), som er gravid. Barnet har to mulige fedre, men hun bryr seg ikke noe særlig om hvem av dem det er.
- Enten er det den ene, eller så er det den andre. Det spiller ikke så stor rolle, konkluderer hun.
Musikalprosjektet er en årlig tradisjon på Ajer, og strekker seg tilbake til 1992. Den gangen var det også nettopp Hair som ble satt opp.
Det ligger mye arbeid bak en så stor oppsetning. Rundt 80 elever er med, flesteparten av dem på scenen. Før jul holdt de på i 30 timer, og hele forrige uke gikk med til målrettet jobbing.
- Det blir en hard uke, og ikke får vi avspasering for det heller, sier Ole Engh (15), og smiler.
Han har aldri spilt teater før, men meldte seg på audition. Det gikk som det skulle, og Ole endte opp som offiser, general og far til Sheila (Maren S. Rullestad).
- Etter kveldsforestillingene er det rett på hockeytrening, forteller den ferske skuespilleren, som har sine tvil til om teater er den rette vegen å satse.
På dagtid spilles skoleforestillinger, og på kveldene vanlige, åpne forestillinger. Det er en fargerik ungdomsflokk publikum får se. De blomstrete skjørtene er så glorete sammen at det nesten gjør vondt, for nøytrale jordfarger lå vel ikke akkurat hippienes hjerter nærmest.
Kulissene og rekvisittene er snedige. Når vi er i parken, vises en grønn og frodig park på storskjerm over scenen. Langs et gjerde på scenen er det bundet opp fire langstilkete roser, med en bitte liten granbusk plassert ved siden av.
De har eget orkester, med 16 musikanter, som gjør en solid jobb oppe på galleriet. Sangene framføres med norsk tekst.
Hair er ikke den enkleste musikalen å angripe. Låtene er langt fra lette å synge, og samtidig skal det være trøkk. Men der det skurrer litt, veier Ajer-elevene opp med desto mer peace, love og flower power. Det er en flott skoleforestilling de har fått til.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke