20. aug
visesanger: Erik Lukashaugen utgir fredag sitt nye album «Finnskogvegen», med dikt på dialekt fra Solør.
 
I sporet hass Tore
Visesangeren Erik Lukashaugen går Finnskogvegen på sitt nye album. Her fant han sporene til Tore Hestbråten.

Publisert: 19.okt.2016 18:11
Oppdatert: 19.okt.2016 19:27

Hørt om Tore Hestbråten noen gang? Kanskje ikke, men i Solør er diktene hans på solørdialekt kjent. Det var en samling av dem Erik Lukashaugen kom over hos farmora si på Kirkenær i Grue for noen år siden.

– Jeg oppdaget at det ikke bare var noen dialektord, men et eget utviklet språk i denne boka, sier han.

Det er en egenutviklet lydskrift Hestbråten skriver i. Og etter å ha klødd seg litt i hodet, kjente Erik Lukashaugen igjen Solør-dialekta, for begge foreldrene hans er fra Grue.

Året etter møttes de to, og gjorde en hestehandel. Tore fikk ei plate av Erik, og Erik fikk ei bok. Det var slik det startet.

Litteraturfestival

På Grue litteraturfestival i fjor fikk Erik Lukashaugen forespørsel om å gjøre en konsert med tonesatte dikt av Tore Hestbråten. Og nå foreligger stoffet på konseptalbumet «Finnskogvegen», med undertittel «Synger solørdekt på dialekt». For de har noen egne rim i Solør.

Resultatet er blitt en historie om «den siste skogingen», som han sier,

– For noen år siden flyttet Tore Hestbråten tilbake til barndomshjemmet sitt ved sjøen Skasen på Grue Finnskog etter å ha bodd på Hamarøy i Nordland i 40 år. De tonesatte diktene er skrevet etter at Hestbråten tok av ved Kirkenær og kjørte innover Finnskogvegen igjen etter alle disse åra.

Dokumenterer dialekt

– Prosjektet hans er å dokumentere dialekten, sier Erik.

– For dialekt er en av de viktigste kulturbærerne vi har. Og i dag er det veldig få som snakker akkurat slik.

– Det er klart det kan virke smalt å sette musikk til dikt av en ukjent forfatter på en merkelig dialekt. Men jeg hadde lyst til å gjøre dette. Og kanskje er det ikke så smalt likevel?

Undervegs har Lukashaugen også satt seg for å lære seg solørdialekta.

-Det var et stort stykke arbeid, men trolig blir det enda vanskeligere å bli kvitt den igjen, sier han.

Nå har Erik Lukashaugen og bandet Arbeidslaget startet en seks ukers turné med stoff fra plata. 25. oktober spiller de i Hamar kulturhus, og 5. november på klubbhuset i Nybygda.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke