22. aug
Indianerbesøk: J. Reuben Silverbird (83) bidrar til dokumentarfilminnspilling i Furnes.
 
Indianer med filmrolle i Furnes
Du tror kanskje du ser syner, men det er en vaskeekte indianer som gjester Furnes i disse dager.

Publisert: 21.nov.2012 11:17
Oppdatert: -

Indianeren fra California gjester Furnes som rolleinnehaver i en dokumentarfilm om kontakten mellom hester og mennesker. «Hestens kraft», heter filmen, som tar for seg det store husdyrets psykologisk legende effekt på mennesket.

- Etter å ha hatt tre hester selv, har jeg merket hvilket sterkt bånd de har til mennesker. Og det båndet har over tusenvis av år hjulpet folk med handikap, psykisk utviklingshemmede, kriminelle, rusavhengige og så videre, forteller produsent Jon. Learn fra New York, som er bosatt på Gålås sammen med sin norske kone, Eva.

- Effektiv behandling

For en tid tilbake besøkte de universitetssykehuset i Karlstad, hvor den lokale Lions-klubben hadde donert hester som terapeutene kan bruke i behandlingen av unge mennesker med rus- og psykologiske problemer.

- Rapporter viser at det er en veldig effektiv behandling, forteller Learn.

Derfor har han valgt å ta steget bort fra dokumentarer og tv-show innen sport, kultur, foto og matlaging - for å lage en film om dette viktige temaet han lar seg fascinere av.

Født på en tennisbane

Rolleinnehaver Joseph Reuben Silverbird (83) er halvt nedni-apache og halvt cherokee, og stammer fra en småby i California. Her ble han faktisk født på en tennisbane, før han møtte dokumentarfilmprodusenten i New York mange år senere. De møttes da indianeren drev gigantbyens eneste indianerrestaurant for snart 30 år siden.

Nå er Silverbird hentet til Norge og Furnes for å vise i dokumentarfilmen hvor nær kommunikasjonen mellom hester og mennesker faktisk kan være.

Indianere var redde

Ifølge indianeren, hvis slekts forhold til hester går nesten uendelig langt tilbake i tid, er imidlertid verdens kvinner ivrigere enn menn når det gjelder hest.

- 75 prosent av hesteeierne er kvinner, og de driver med hest av kjærlighet til dyret. Menn gjør det som regel av økonomisk motivasjon, smiler han.

Selv om indianernes forhold til hester - som kan sammenlignes med vårt forhold til hunder - tilhører eldgammel historie, fantes det faktisk en tid da indianerne var redde for hester.

- Vi trodde den var en ond ånd, og at den som satt på hesteryggen var Gud, humrer Silverbird.

Kongelig innslag

85-90 prosent av filmopptakene gjøres i Norge, med særlig vekt på Hedmark og Oppland, anslår produsent Learn, som også har besøkt den kongelige stallen i Stockholm, og har med klipp fra cowboyers hesteterapi i Arizona og Nord-Dakota.

Dokumentarfilmen skal etter planen være klar for visning i desember neste år, mens teaseren som lages i disse dager skal være ferdig før jul.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke