18. aug
TEGNESERIER PÅ GANGBRUA: Her på Sjøgangen i Trondheim skal tegneseriene avdukes i august. Her var en gruppe på befaring i vinter.
 
Inga tegnet stjerneartister for Rockheim
Inga H. Sætre fra Brøttum har laget tegneseriestripe av DumDum Boys og Alf Prøysen til museet Rockheims hyllest av Hall of Fame-artister i Trondheim.

Publisert: 11.jun.2013 10:59
Oppdatert: -

Det stolte rockemuseet skal smykke ut den ett år gamle gangbrua Sjøgangen, som binder sammen museet og togstasjonen i trøndelagshovedstaden.

Vokste opp med Prøysen

Anledningen er den store Hall of Fame-seremonien i august, der samtlige av de 13 norske, legendariske artistene i Rockheims Hall of Fame skal hedres med hver sin tegneseriestripe.

Sætre har altså fått i oppgave å illustrere Prøysen og DumDum Boys, og det er ikke tilfeldig.

- Vi var jo gjennom en konkurranse først, hvorpå jeg fikk utdelt artister jeg ikke har noe forhold til. Så var jeg så heldig å få velge. Prøysen har jeg jo vokst opp med, og DumDum Boys var en favoritt i ungdomstiden, forteller den prisbelønnede tegneren til h-a.no.

Prisvinner og nominert

Tegneserieromanen «Fallteknikk» skaffet henne Brageprisen 2011 og kulturdepartementets pris for beste tegneserie i barne- og ungdomslitteraturen samme år.

Nylig ble Sætre også nominert til å vinne den første utgaven av Nordisk råds barnebokpris.

Unikt prosjekt

Hall of Fame-artistene skal hedres med tegneseriestriper som legges i termoplast på tvers av brudekket, hvor de blir en permanent del av brua. Prosjektet er unikt i sitt omfang, og størrelsen på stripene varierer fra 12,9 til 29,5 kvadratmeter. De skal være klare til offisiell avduking 20. august, opplyser museet.

Inga Sætres tegneseriestriper er allerede laget og sendt til produksjon.

- Min egen opplevelse av artistene inspirerte meg litt. Jeg husker jeg fikk to samlebøker av Prøysen til jul og bursdag i seksårsalderen. Det finnes en tredje, og den har jeg ønsket meg siden den gang. Jeg er vokst opp med mange av sangene hans, og vi brukte dem også i skolesammenheng på Brøttum, forteller hun.

Mange kvadratmeter store

DumDum Boys ble hun fan av da hun arvet noen kassetter av søsknene da hun var i tenårene. Landeplagen «Splitter pine» var blant favorittene.

- Den hørte jeg på mens jeg gikk tur i skogen og luftet bikkja, humrer hun.

Sætre syntes det var vanskelig å finne ut av hvordan hun skulle nærme seg oppgaven med å forevige artistene i en tegneseriestripe.

- DumDum Boys-ideen kom umiddelbart, mens Prøysen ga meg mer å velge i, forklarer hun.

Resultatet får vi altså se ved avdukingen 20. august. Sætres striper av DumDum Boys og Prøysen er henholdsvis 17,9 og 16,9 kvadratmeter store.

Disse tegnerne og artistene er også involvert i Hall of Fame-hyllesten:

Sigbjørn Lilleeng (Åge Aleksandersen og The Pussycats)

Christopher Nielsen (Jokke og Valentinerne)

Inga Sætre (DumDum Boys og Alf Prøysen)

Tor Erling Naas (Anne Grete Preus)

Flu Hartberg (Jan Eggum og Wenche Myhre)

Ida Larmo (Nora Brockstedt)

Thomas Sørlie Hansen (Jahn Teigen)

Martin Ernstsen (Lillebjørn Nilsen)

Mads Eriksen (A-Ha og Terje Rypdal)

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke