19. aug
FORELESER: Cecilie Løveid holdt Jacobsen-forelesningen for ca. 150 tilhørere torsdag kveld.ALLE FOTO: GEIR VESTAD
 
Ingen krise i poesien
– Vi er på lyrikkfestival; for en glede det er! Slik anslo Knut Olav Åmås tonen da Rolf Jacobsen-dagene åpnet i Hamar Teater torsdag kveld.

Publisert: 08.mar.2018 22:13
Oppdatert: 08.mar.2018 22:24

Knut Olav Åmås, til daglig direktør i Stiftelsen Fritt Ord, sto for den offisielle åpningen av årets nordiske poesifestival. Han kom til Hamar ikke bare for å åpne en festival, men også for å benytte anledningen til å avvise mulige rykter om en poesi i krise. For det skjer altfor mye i lyrikken til å snakke om krise, påpekte han.

– La ikke tre av fire debatter om poesi handle om krise, oppfordret Åmås, og tok utgangspunkt nettopp i betydningen av å kunne samles, om ikke på valen så i hvert fall på festivalen, som i Hamar disse dagene.

ansikt til ansikt

For noe av det spesielle ved en lyrikkfestival, er privilegiet å kunne møte forfattere ansikt til ansikt og til og med kunne snakke med dem, framhevet Åmås. Og det er det mange som benytter seg av i Hamar disse dagene. Allerede før åpningen i foajeen i Hamar Teater summet det lett blant publikum. Om lag 150 mennesker hadde funnet vegen til åpningsprogrammet. Og det var tydeligvis mange som dro kjensel på en og annen lyriker.

– Det er ingenting som erstatter det å være til stede på noe sammen med andre, påpekte Åmås. Og understreket at de konkrete fysiske arenaene blir stadig viktigere i ei stadig mer digitalisert tid.

En ser også stadig flere måter å bruke lyrikk på, påpekte Åmås. Ikke minst blir poesien brukt respektfullt ved de store begivenhetene i livet og i de viktige sammenhengene.

slo an tonen

Dermed var tonen slått an. Og det som skal skje i Hamar resten av denne uka, har nettopp sitt utgangspunkt i lyrikkens betydning i ulike sammenhenger.

Det var også et utgangspunkt for Cecilie Løveids Jacobsen-forelesning «Rolf må bo». Løveid har tidligere vært festivalpoet, denne gangen videreførte hun den stolte tradisjonen med en sprudlende forelesning knyttet til så vel poesien generelt som til Rolf Jacobsen spesielt. Dette har vært høydepunkt ved de fleste Jacobsen-festivalene. Og Løveid sørget for det samme med et særs spenstig foredrag. Og hvor bor så Rolf Jacobsen? Jo, i hjertene våre så klart, konstaterte Løveid.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
ÅPNING: Knut Olav Åmås avblåste lyrikkens krise.
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke