24. aug
Alf Prøysen: Det blir ingen nasjonal feiring av Alf Prøysen i år. Bildet er tatt i utstillingen på Prøysenhuset.Foto Trond Lillebo
 
Ingen nasjonal feiring
Verken departementet eller Nasjonalbiblioteket har planer om nasjonal feiring av Prøysen-jubileet i 2014. Alf er ikke stor nok.

Publisert: 24.mai.2012 08:05
Oppdatert: -

- Prøysen er ikke plukket ut av kulturdepartementet til å være et offisielt forfatterår, slik som for eksempel Bjørnson, Ibsen og Hamsun ble. Siden det ennå er et par år til 2014 har vi foreløpig ingen konkrete planer. Men, vi skal markere Prøysen. vi har allerede vært i kontakt med Elin Prøysen om et arrangement, sier informasjonsdirektør Ingjerd Skrede i Nasjonalbiblioteket. Kulturdepartementet har gitt Nasjonalbiblioteket ansvaret for feiringen av nasjonale forfatterjubileer. Biblioteket forvalter årlig 7 millioner kroner til formålet. Ennå er ikke ei konkret krone øremerket Prøysen-jubileet.
- Er ikke Alf Prøysen stor nok til mer?
- Det er vanskelig å kommentere lite eller stort, før vi får lagt en plan for det vi gjør. Vi har en pott til jubileumsutstillinger. Det finnes veldig mange mulige forfattere å feire. Prøysen stiller riktig nok i en egen kategori, ikke alle er like folkekjære som ham. Egner-jubileet i år er en modell, som vi ser fungerer godt. Her har vi gått i spleiselag om arrangementer, med forskjellige aktører, både kommersielle og ikke-kommersielle, og dessuten digitalisert et stort materiale, laget nettutstilling og egen, fysisk utstilling i Nasjonalbiblioteket, samt en plakatutstilling som alle norske bibliotek kan få.
- Det er viktig å løfte jubileet opp på et nasjonalt nivå, sier kultursjef Asle Berteig i Ringsaker, og synes det er drøyt om kommunen blir sittende igjen med regningen for en så stor forfatters jubileet:
- Så langt er det bare vi som gjør noe, og vi har mange planer. Men det stopper seg fort hvis kommunen skal betale hele jubileet alene.
Sjefen på Prøysenhuset, Anne Strømmen, er enig, men ikke overrasket over responsen fra Oslo. Den samme som alle forfattermuseer har fått de siste par årene.
- Men den lokale feiringen er godt planlagt, Prøysenhuset og kommunen har arbeidet med den i mange år. Og i neste uke møtes også regionale krefter for å tenke jubileum.
- Hvor mange penger har du?
- Med det vi sjøl har spart opp og kommunale bevilgninger nær 3.5 millioner. Dessuten er åpne for eventuelle spleiselag med andre aktører, Nrk, forlagene og Nasjonalbiblioteket ikke minst.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke