22. aug
Fikk strekmunn, men smiler: Svein Ørsnes hos Tante Gerdas Kafé tar strekmunnen fra Mattilsynet med et smil, og regner med at den forvandles til et smilefjes i løpet av en ukes tid. Han er positiv til Smilefjes-prosjektet. Foto: Anders Grobstok Dalen
 
Ingen sure fjes i byen
I Hamar har 22 av de 26 spisestedene som så langt har blitt kontrollert av Mattilsynet fått smilefjes. Svein Ørsnes på kafeen Tante Gerdas har foreløpig kun strekmunn, men roser prosjektet.

Publisert: 03.mar.2016 06:32
Oppdatert: 03.mar.2016 06:41

Du har kanskje lagt merke til at flere og flere av byens spisesteder har en plakat med smilefjes hengende på døren eller i vinduet? I løpet av sommeren regner Mattilsynet å ha kartlagt hygiene, rengjøring og vedlikehold ved alle 67 restauranter og kafeer i Hamar. Når tilsynet er avsluttet, får virksomheten et smilefjessymbol: smilefjes, strekmunn eller sur munn.

Ingen sure fjes så langt

10 av 26 spisesteder fikk ved første kontrollrunde strekmunn, med fikk rettet opp forholdene ved andre- eller tredjegangskontroll. Per dags dato har 22 smilefjes, og fire strekmunn. Ingen har, eller har hatt, surt fjes.

Positiv til prosjektet

Tante Gerdas Kafé i Strandgata har etterkontroll i løpet av neste uke. På døra henger nå en lapp med en strekmunn. Med-eier Svein Ørsnes roser Mattilsynets tiltak.

– Jeg tror det er veldig positivt egentlig jeg, for det gjør at kundene får eksakt informasjon i det de kommer inn på kafeen eller restauranten. Og så er det samtidig en ansporing til vi som driver om å gjøre det enda litt bedre.

– Er dere fått noen reaksjoner fra kundene?

-Nei, det har det ikke vært. Det er ingen som har kommentert det.

– Noen henger ikke opp

– I det store og det hele tar alle det fint. Hvis de får smil synes de det er veldig fint og flott, og hvis de får strek så tar de det egentlig veldig greit, sier Bente Fauske, avdelingssjef for Mattilsynet i mjøsområdet.

– Vi har fått et par henvendelser fra forbrukere som har vært inne på matportalen.no og sett at noen som har fått tilsyn ikke har hengt opp plakaten fra Mattilsynet. Da har vi tatt kontakt og fulgt det opp, sier Fauske.

– Skal man styre unna hvis det er et surt fjes på plakaten?

– Surt fjes gir vi hvis vi enten stenger, innfører tvangsmulkt eller gir omsetningsforbud på enkelte matvarer. Det blir opp til kundene om de vil styre unna. Det er det som er hele hensikten med ordningen; at kunden kan gjøre et informert valg.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Smil, Strek eller sur: På nettstedet matportalen.no finnes oversikt over alle kontroller gjort ved hvert spisested.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke