23. aug
selvsikre: Ungdomssymfonikerne, pianist Christian Ihle Hadland og dirigent Alexander Prior i flott samspill. De er unge og meget dyktige, og sørget for en meget god start på årets festival.
 
Intens spilleglede
Med kun unge utøvere ble årets festspillåpning en real pangstart for ni dager med musikk av høyt musikalsk nivå.

Publisert: 01.aug.2013 22:53
Oppdatert: -

Den unge britiske Alexander Prior er kun 20 år, men har allerede en lang fartstid. Den norske pianisten Christian Ihle Hadland er litt eldre (29), og har en fellesnevner med Prior. Begge har nemlig karrierepiler som peker bratt oppover. På gårsdagens konsert sørget de for en meget flott opplevelse takket være sin dyktighet.

Bare gode

Allerede i åpningsseremonien, med den obligatoriske «Elverumssangen» og ikke minst «Ouvertyre til Elverum», kom Ungdomssymfonikerne meget godt ut, takket være Priors tolking av verkene. Det ble en svulmende utgave, som gjorde at elverumsingene kunne føle seg gode, slik som statsråd Anniken Huitfeldt allerede påpekte i åpningstalen. Og musikken ble aldri grotesk, slik som folk i Elverum heller ikke skryter av seg selv. De er bare gode, ifølge Huitfeldt.
Det handler om samspill, og akkurat det var det ingen ting å utsette på når det gjaldt orkester, dirigent og pianisten. De gikk løs på Beethovens «Klaverkonsert nr. 5, op. 73» med ungdommelig pågangsmot. Og når utøvere er så sikre i sin sak, kan man som publikum bare slappe av og ta imot. Det ble Beethoven i en meget behagelig form.

Stor intensitet

Både Hadland og Prior har den samme intensitet, og de virket helt enige i sin utforming av musikken. Hadland er meget følsom, plasserer fingerne nøye, mens blikket kan gå sin egen veg, og musikken føres videre i hodet han, selv når solopartiene har en pause. Hodet kan riste like intenst som Priors. Prior har en utrolig deilig energi når han dirigerer, bestemt, men med humor og glede. De to hadde lite øyekontakt, men den gangen det skjedde sa smilet alt. Glad og fornøyd, og velvitende at dette holder på å gå meget bra. Ungdomssymfonikerne hadde gjort jobben sin, og mer enn det. De strålte av overskudd, og flere av utøverne kunne unne seg et smil imellom de krevende satsene, og vise sin spilleglede.
Etter pausen ble det Béla Bartóks «Konsert for orkester». Et verk som krever noe helt annet. Ungdomssymfonikerne ble en dynamisk støttespiller for Prior. Nå er det bare å glede seg til orkesterkonserten på torsdag.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke