21. aug
 
Lagde oppsiktsvekkende film med støtte fra mor i Hamar
Filmskaper Ida Therese Myklebost har dokumentert en syrisk gutts hverdag i flyktningleir. Og fått internasjonal oppmerksomhet.

Publisert: 07.mai.2017 13:30
Oppdatert: 08.mai.2017 00:02

For Ida som er journalist og vant med å distansere seg på jobb, ble møtet med syriske flyktninger et sjokk.

– Jeg har sett gjennom timer med usensurerte bilder fra krig og katastrofer, som del av jobben i nyhetskanalen i TV2, men det å være der er noe annet, sier Ida om møtet med en provisorisk teltleir utenfor en bensinstasjon i Hellas.

– Det som slår deg er stillheten og frustrasjonen, mennesker som visner. Og at det er så mange barn, sier hun.

lavbudsjett

Filmen er finansiert blant annet med hjelp av mor fra Hamar, og sammen med co-produsent Jasmine dro de ut for å fange flyktningers historier på film. Etter hvert kikka Menwar, en energisk 6-åring inn i linsa, og Ida skjønte at hun hadde sin hovedperson. I «Unwelcome» er det han som forteller. Ida ville bruke barnets perspektiv for at vi skal snakke annerledes om flyktningkrisen.

BARN på flukt

– Vi er blitt så mistroiske. Men et barn kan du ikke møte med skepsis. Dette er uskyldige ofre for krig. Og det du ser i filmen.

I filmen utspiller flere situasjoner seg mens kamera ruller, som når Menwar og familien forsøker å krysse grensa. 6-åringen forsvinner inn i skogen mens Ida filmer. Hun får tatt endelig avskjed med dem, og når hun blir alene, bryter Ida sammen for første gang på jobb.

– Jeg var så sint. Det var så feil at denne lille gutten skulle ut i en mørk skog og bli jaktet på av politiet, mens jeg som voksen skulle hjem til hotellrommet mitt, sier en tydelig opprørt regissør.

makt i film

Ida, som til daglig bor i New York, er på besøk hjemme hos mor på Hamar mens hun promoterer filmen i Norge og organiserer filmvisninger i utlandet. At «Unwelcome» er tatt inn på USAs største filmfestival i Seattle er ikke bare deilig for en debutant, slik kan hun og Menwars historie nå ut:

– Dette har blitt mer enn en film for meg, den har på mange måter vært livsendrende, sier 30-åringen, som har holdt kontakten med Menwar og familien hans. De lever fortsatt ved grensa i Hellas.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke