24. aug
Vinner: Monica Isakstuen ble prisvinner med sin tredje roman.
 
Isakstuen til topps - fikk Bragepris
Forfatteren Monica Isakstuen, oppvokst i Hamar, ble onsdag kveld tildelt Brageprisen i skjønnlitterær klasse for romanen «Vær snill med dyrene».

Publisert: 23.nov.2016 19:01
Oppdatert: 23.nov.2016 19:03

Monica Isakstuen vokste opp i Hamar, og bodde her de ti første årene av livet. Faren var tannlege, familien bodde på Bondesvea, og Monica gikk på Storhamar skole. Senere flyttet familien til Asker.

– Men jeg har fortsatt en god følelse for Hamar, uttalte hun til Hamar Arbeiderblad i forbindelse med sin forrige roman.

Og da hun for noen år siden fikk nok av Oslo-livet og så seg om etter en mindre by å flytte til, var Hamar en av byene hun vurderte, eller Lillehammer, der hun har familien sin ifra. Men så ble det Fredrikstad i stedet.

Som forfatter debuterte hun med romanen «Avstand» i 2009 og har senere gitt ut diktsamlingen «Alltid nyheter» (2011). I 2014 fikk hun sitt gjennombrudd med romanen «Om igjen».

Vær snill med dyrene

Årets roman «Vær snill med dyrene» handler om den unge mora Karen og hennes datter Anna, om skilsmisse og barnefordeling. For det er spørsmålet om hvem barnet skal være hos etter skilsmissen, som er det sentrale i romanen.

«Den språklige fremstillingen utvider historien, løfter det opp fra hverdagen og viser det frem fos oss gjennom en linse av korthugde formuleringer og insisterende gjengagelser», het det i juryens begrunnelse.

«Som helhet er «Vær snill med dyrene» en roman med et stramt og disiplinert språk, men åpner også for en pågående kraft i skildringen av mor og datter-forhold. Og Monica Isakstuen viser seg igjen som en strålende stilist», het det i Hamar Arbeiderblads anmeldelse.

Øvrige vinnere

I klassen for sakprosa vant Åsne Seierstad med boka «To søstre» - om en somalisk far som opplever at døtrene velger bort fred og demokrati i Norge for å gifte seg med jihadister i Syria.

I åpen klasse vant Gudny Ingebjørg Hagen og illustratøren Malgorzata Piotrowska med boka «Fest og feiring», som løfter fram rikdommen i det kulturelle mangfoldet. Anders N. Kvammen vant prisen for barne- og ungdomsbøker med «Ungdomsskolen». Hedersprisen gikk til Elisabeth Aasen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke