25. aug
PENGEJAKT: Hamarsingen Atle Vatn, Friland er i Berlin for å jakte finansiering til filmen om Roald Amundsen og kappløpet til Sydpolen. Foto: Remi Laakso
 
Jakter penger til drømmeprosjekt
En sak kan ødelegge Asle Vatns drøm: Om han ikke finner hundre hunder som kan spise hverandre.

Publisert: 15.feb.2016 09:37
Oppdatert: 15.feb.2016 09:41

Asle Vatn (47) er på plass i Berlin under filmfestivalen. Ikke for å lete etter hunder, men for å jakte penger. Han er godt i gang med riggingen av filmen om kappløpet til Sydpolen. Manus er skrevet. Han har regissør: Roar Uthaug. Han har distributør. Han har skuespiller til hovedrollen. Nå trenger han penger.

FIKK AVSLAG

Det er bare dager siden han mottok avslag på søknad om 18 millioner fra NFI (Norsk Filminstitutt). Han har likevel god tro på støtte når nye millioner deles ut til høsten. Uansett må mer penger hentes inn, mye penger, titalls millioner. Det er skrevet om et budsjett i åttimillionersklassen. I Berlin er han og Friland invitert til å presentere Amundsen-prosjektet.

- Vi er her med Amundsen-filmen og med et TV-prosjekt, «Brorskap», en nordisk krimserie som Friland utvikler i samarbeid med TV 2.

Han har 26 møter på blokka, bare for filmprosjektet. På andre siden av bordet sitter først og fremst folk fra store filmfond i Tyskland.

- Markedet her er stort, og alle leter etter nøkkelen til tyskerne, sier Asle Vatn.

Drømmeprosjekt

Filmen om Amundsens kappløp med Scott vil i beste fall vises i 2018. Det er en lang veg frem og mye arbeid. Dansken Mikael Olsen har skrevet manus, et manus Asle Vatn ønsket seg og som gjorde at Friland tok avgjørelsen om å sette i gang. Skuespiller for hovedrollen er også funnet, men navnet vil ikke Vatn ut med.

- Historien er jo fantastisk. Det er jo et drømmeprosjekt.

- Kan noe stoppe Frilands film om Amundsen?

- Ja, det er jo én sak. Jeg må jo finne hundre hunder, og det er jo en del. Det er dyrt og komplisert. Filmen er tenkt spilt inn på Island, og jeg vet at det faktisk finnes seksti Alaskan Huskies tilgjengelig på Island akkurat nå.

Men han må ha hundre. Og han må ha Alaskian Huskies.

- Det er fordi dette var typen Amundsen brukte, fordi disse hundene, i motsetning til andre, kunne spise hverandre. Han matet hundene med hunder. Og han og de andre i ekspedisjonen spiste også hundekjøtt undervegs. Dette inngikk i Amundsens plan, forteller Asle Vatn.

Historiens ende kjenner vi alle sammen, men det er dramatikk nok i ferden, og spesielt de 99 dagene på isen, til en gnistrende spillefilm.

Mange prosjekter

Historien om Roald Amundsen frister mange.

Asle Vatn og Friland sies i dag å ha prosjektet som er lengst framme i løypa for å bli kinofilm. I tillegg står Kon-Tiki-skaperne Joachim Rønning/Espen Sandberg på lista, superstjernene Ben Affleck/Matt Damon har vært omtalt med «The Race to the Sout Pole», norske Skofteland film jobber med en dokumentar-utgave – og en animasjonsfilm har også vært nevnt.

Roald Amundsen, født 1872 i Borge i Østfold, omkom under en redningsaksjon ved Bjørnøya i 1928. Han er mest kjent for å ha vunnet mot engelskmannen Scott i kappløpet om å være første mann på Sydpolen – men har mange bragder bak seg.

Amundsen var den første som seilte gjennom Nordvestpassasjen, han nådde Sydpolen i desember i 1911, fem uker før konkurrenten Robert F. Scott, i 1926 fløy han over Nordpolen i luftskipet Norge. I 1928 omkom han i en styrt ved Bjørnøya under en redningsaksjon, hvor han lette etter italieneren Nobile.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke