24. aug
Utstiller: Olav Starheim er tilbake i Kunstbanken, 13 år siden forrige gang, her med maleriet «Ankomst».
 
Jobb for resten av livet
Når Olav Starheim lørdag åpner høstens første utstilling i hovedsalen i Kunstbanken, ligger det an til å bli en av årets helt store mønstringer.

Publisert: 23.aug.2018 13:50
Oppdatert: 23.aug.2018 13:55

I 2005 gjorde Olav Starheim sin forrige brede utstilling i Kunstbanken, da sammen med Yngvild Fagerheim. Det ble den best besøkte utstillingen i Kunstbanken det året. Nå er han tilbake, og igjen i det store formatet.

Olav Starheim (f. 1939) har en lang og omfattende kunstnerisk karriere å se tilbake på. Og fortsatt går han stadig nye veger. «Hans kunstneriske prosjekt er å utfordre og fornye seg og stadig overraske både seg selv og publikum», skriver Kunstbankens direktør Ingrid Blekastad i utstillingskatalogen.

Starheim har da også gjennomgått en mangeartet prosess fra sine lyriske landskapsbilder på 1970-tallet, via et ekspressivt formspråk på 80-tallet til et mer konstruktivt uttrykk på 90-tallet, fram til den store utstillingen i 2005 med en forenklet bruk av farger og flater, som Blekastad skriver.

– Det er fortsatt jækla gøy å male, sier han selv.

– Jeg maler stadig fra seks til åtte timer alle ukedager alle måneder i året, sier han.

Kanskje er det framfor alt kraften og dynamikken som han har utviklet ytterligere denne gangen. «Nå i 2018 ser vi at Olav Starheim har holdt kontakten med samtlige uttrykk og maktet å ivareta og utvikle sprengkraften i dem», skriver Blekastad. For det er først og fremst denne særegne energien, den pågående styrken, som preger også de nye arbeidene hans.

Sululi

For et stort publikum på Hedmarken er Olav Starheim også kjent for det som lenge var årlige utstillinger hjemme i bakkene på Sululi på Espa. I 1963 hadde han kjøpt et lite dødsbo der, med tanke på billig atelier og enkelt levevis, bare en times togtur fra Carl Johan.

– Jeg satte passeren på Rådhusplassen og slo en sirkel på ti mil. Slik ble det Espa, sier han.

Til Sululi flyttet han i 1972, og etter at både han og livspartner og keramiker Yngvild Fagerheim hadde fått på plass sine atelierer, var grunnlaget lagt for flere tiår med omfattende kunstnerisk virksomhet.

Et spesielt innslag er de ikke mindre enn 27 utstillingene de har hatt på Sululi, helt fra 1977. Det var en innsats de gjorde i lokalmiljøet som vel nærmest savner sidestykke her til lands. Det innebærer også at det er et stort publikum fra de tidligere Sululi-sammenkomstene som kommer til å legge turen til Kunstbanken.

Noe nytt

«Hva skal du male framover» spør Kunstbankens kurator Christel Sverre i katalogen.

«Antakelig noe nytt», svarer Starheim. «Jeg har tenkt å holde det gående. Jeg er ikke så flink til ikke å arbeide – og i oljemaleriet ligger det for meg så mange ubesvarte spørsmål at jeg har jobb for resten av livet.»

«Jeg er ikke med på at maleriets tid skal være over,» sa Olav Starheim i Hamar Arbeiderblad i 2005. «For maleriet kommer alltid igjen».

Og nå er maleren tilbake.

Natur i metall

I tillegg til åpningen av Olav Starheims maleriutstilling i hovedsalen i Kunstbanken, åpnes også en utstilling i kjellerrommene med metallskulpturer av Aron Irving li.

Mens Starheim er en veteran, er Aron Irving Li nykommer; dette er hans første separatutstilling. Han er nyutdannet metall- og smykkekunstner, og arbeider gjerne med forandringer og prosesser i naturen.

– Det er gjerne i naturen jeg finner inspirasjon, sier han.

Gjerne arbeider han med detaljer i naturen som frøkapsler, blader og knopper. I utstillingen «Skiftninger» setter han også fokus på naturens endringer og forgjengelighet, og bidrar med det til å skape spennende kontraster til det harde metallet. I tillegg tilfører han arbeidene en letthet og luftighet som også skaper en spennende motsetning til det industrielle materialet.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke